ΕΡΕΥΝΑ

Τα πρώτα σχέδια για εγκατάσταση ανθρώπων στο φεγγάρι

Η πρόταση για βάσεις σε κρατήρες στη Σελήνη.

Έντονο ενδιαφέρον μεταξύ της αρχιτεκτονικής κοινότητας και των οργανισμών του Διαστήματος έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό για τη δυνατότητα εγκατάστασης οικισμών σε άλλους πλανήτες και σε φεγγάρια.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) συνεργάστηκε με ομάδα σπουδαστών αρχιτεκτονικής σχετικά με το μελλοντικό σχεδιασμό βιώσιμων σεληνιακών οικοτόπων.

Λαμβάνοντας υπόψη το ηλιακό φως, τη θερμοκρασία και τις συνθήκες του έδαφος, η ομάδα σχεδιασμού ανέπτυξε ένα σύστημα φουσκωτών μονάδων που μπορούν να προσγειωθούν στη βάση ενός μικρού κρατήρα στην περιοχή του Νότιου Πόλου της Σελήνης, όπου θα γεμίσουν σταδιακά την κοιλότητα μέχρι να θαφτούν οι ενότητες της βάσης.

Οι κατασκευές προορίζονται για την προστασία των κατοίκων από εξωτερικές συνθήκες στην επιφάνεια του σεληνιακού χώρου. Λόγω της έλλειψης προστατευτικής ατμόσφαιρας, η βάση θα πρέπει επίσης να προστατεύει τους ανθρώπους από την ακτινοβολία και τους μικροσκοπικούς μετεωρίτες.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι μετρητές θωράκισης θα προστατεύουν τη βάση, ενώ ο κρατήρας προσφέρει φυσική μόνωση, προστασία και σταθερές θερμοκρασίες.

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από την πρωτοβουλία ESA Spaceship EAC, η οποία δημιουργήθηκε για να προωθήσει τη συνεργασία και τη δικτύωση μέσω εταιρικών σχέσεων με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς.

Προωθώντας μια διεπιστημονική προσέγγιση στον σχεδιασμό, στην ομάδα των αρχιτεκτόνων συμμετείχαν μηχανικοί αεροσκαφών και βιολόγοι.

Βίντεο European Space Agency, ESA

Πηγή: Arch Daily / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.