ΤΟΠΟΙ

Η πόλη που έχει εμμονή με το «11»!

Ακόμη και στα ρολόγια εξαφανίστηκε το «12»!

Για περισσότερα από 500 χρόνια η πόλη Σόλοτουρν (Solothurn), στην Ελβετία, έχει δημιουργήσει μια αινιγματική σχέση με τον αριθμό 11. Σαν να μην υπάρχει τίποτα παραπάνω.

Η Solothurn είναι πρωτεύουσα στο ομώνυμο καντόνι, με πληθυσμό 15.500 κατοίκους, και βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Άαρ, στους πρόποδες των βουνών Γιούρα.

Θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη ελβετική πόλη που χτίστηκε σε στιλ μπαρόκ. Η παλιά πόλη χτιζόταν μεταξύ 1530 και 1792 και στην αρχιτεκτονική της συνδυάζεται το γαλλικό, ιταλικό και ελβετικό στιλ. Σήμερα, δεν συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες λόγω της εγγύτητας της με την πρωτεύουσα Βέρνη.

Αλλά όπως γράφει ο φωτορεπόρτερ Mike MacEacheran, ο οποίος επισκέφτηκε την πόλη, οι κάτοικοι της δεν ενοχλούνται από αυτό και εξακολουθούν να ασχολούνται με το «11». Δεν είναι ούτε ένα τέχνασμα ούτε το αποτέλεσμα σύμπτωσης, καθώς η πόλη φιλοξενεί 11 εκκλησίες, 11 παρεκκλήσια, 11 βρύσες, 11 πύργους και 11 μουσεία!

Ο καθεδρικός ναός είναι ένας από τους χώρους όπου ο αριθμός 11 είναι ζωντανός σε ένα σχεδόν αδιανόητο επίπεδο. Κατασκευάστηκε σε 11 χρόνια, και σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Gaetano Matteo Pisoni, ο οποίος τοποθέτησε στο κτίριο πλήθος συμβόλων και σημείων, με επίκεντρο το «11».

Υπάρχουν 11 σειρές σκαλοπατιών, και για κάθε σκαλοπάτι παραπάνω προστίθεται άλλη μια σειρά από 11. Υπάρχουν δύο μεγάλες κλασικές βρύσες που πλαισιώνουν την κεντρική σκάλα, οι οποίες εμπεριέχουν 11 λεπτές βρύσες.

Υπάρχουν 11 πόρτες, ενώ το ύψος της κατασκευής χωρίζεται σε τρία μέρη – των 11 μέτρων έκαστο – και κυριαρχείται από το καμπαναριό ύψους 66 μέτρων. Ακόμη και ένας από τους 11 βωμούς είναι κατασκευασμένος από 11 είδη μαρμάρου!

Όλοι στη Solothurn γνωρίζουν την παράδοση του «11», αλλά κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πώς και γιατί υπάρχει αυτή η εμμονή. Ένας λαϊκός μύθος μιλάει για ξωτικά που κατέβαιναν από κοντινό βουνό, για να ευχαριστήσουν τους κατοίκους της πόλης οι οποίοι εργάζονταν σκληρά, αλλά ποτέ δεν ευημερούσαν.

Η υιοθέτηση του αριθμού 11, ήταν ο φόρος των πολιτών για τους σωτήρες τους.

Μια πολύ πιο λογική εξήγηση είναι οι βιβλικοί συσχετισμοί του αριθμού, με πολλούς κατοίκους του Solothurn που θεωρούν ότι ο αριθμός 11 είναι «άγιος» και προφητικός.

Στην αριθμολογία, το «11» θεωρείται ο πιο διαισθητικός από όλους τους αριθμούς, που συνήθως συνδέεται με την πίστη και τον ψυχισμό των ανθρώπων.

Για πολλούς από τους κατοίκους το «11» αντιπροσωπεύει «το όνειρο να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε κάτι καλύτερο», λένε. «Συμβολίζει την ατέλειωτη επιδίωξη της τελειότητας – είναι ένας κωδικός για την ελπίδα».

Το 1481, η Solothurn έγινε το 11ο καντόνι της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και από τον 16ο αιώνα το καντόνι χωρίστηκε σε 11 προτεκτοράτα. Επιπλέον, την πρώτη φορά που αναφέρθηκε ο αριθμός, το 1252, οι συντεχνίες που ψήφισαν στο δημοτικό συμβούλιο εξέλεξαν 11 μέλη.

Είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό ότι τα παιδιά απολαμβάνουν μια ειδική γιορτή στα 11α γενέθλιά τους, δείχνοντας ότι η εμμονή δεν έχει φύγει ούτε στη σύγχρονη εποχή.

Πολλές επιχειρήσεις που εδρεύουν στο Solothurn έχουν αγκαλιάσει τον αριθμό 11, από κατασκευές αντικειμένων, τροφίμων και ποτών.

Πηγή: BBC / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.