ΝΕΑ

Είναι 70 και ακόμα γεννά αυγά!

Το γηραιότερο πουλί του κόσμου!

Η Σοφία είναι ένα θηλυκό άλμπατρος (Phoebastria immutabilis), ηλικίας τουλάχιστον 68 ετών, που έκανε και πάλι ένα αυγό στη φωλιά της στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής στην ατόλη Μιντγουέι (Midway Atoll).

Κάθε χρόνο, τουλάχιστον από το 2006, η Σοφία και ο σύντροφός της Ακεακαμάι επιστρέφουν στην ατόλη στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στη Χαβάη, για να κάνουν ένα αυγό. Και αυτό το σκηνικό συνεχίζεται επί 50 χρόνια.

Το πρώτο άλμπατρος στην ατόλη σημάνθηκε το 1936 και τέθηκε υπό την παρακολούθηση των ορνιθολόγων. Έκτοτε, ο αριθμός των πουλιών αυτών που βρίσκουν καταφύγιο, έχει φτάσει τις 250.000.

Ανάμεσα τους και η Σοφία, η οποία παρακολουθείται από το 1956, όταν εντοπίσθηκε από τον ορνιθολόγο Τσάντλερ Ρόμπινς (Chandler Robbins). Εκείνη την εποχή εκτιμάται ότι ήταν περίπου έξι ετών επειδή είχε επιστρέψει στον τόπο αναπαραγωγής ως ενήλικας.

Τα πουλιά αυτά μόλις περάσουν τα πέντε χρόνια ζωής είναι έτοιμα να βρουν σύντροφο. Από το 1956 μέχρι σήμερα υπήρχε ένα μεγάλο κενό, καθώς κανείς δεν είχε δει τη Σοφία μέχρι τη διετία 2001/2002.

Αλλά από τότε είναι τακτική επισκέπτρια της ατόλης και κάθε χρόνο γεννά και εκκολάπτει ένα αυγό.

«Τα άλμπατρος επιστρέφουν από τον Οκτώβριο, για να συναντήσουν τον σύντροφο τους και θα περάσουν περίπου επτά μήνες στην Atoll Midway, προκειμένου να επωάσουν το αυγό τους. Γεννούν ένα μόνο αυγό και οι δύο γονείς το επωάζουν για λίγο περισσότερο από δύο μήνες», εξηγούν οι ειδικοί.

«Μόλις οι νεοσσοί σταθούν στα πόδια τους, θα περάσουν ακόμη πέντε έως έξι μήνες μαζί τους πριν φύγουν από το νησί, για να πετάξουν στη θάλασσα. Αυτή η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο και ενέργεια, με αποτέλεσμα τα περισσότερα άλμπατρος να μην γεννούν κάθε χρόνο».

Η ομάδα των ορνιθολόγων που τα παρακολουθεί, εκτιμά ότι η Σοφία με τον Ακεακαμάι έχουν ήδη μεγαλώσει μεταξύ 31 και 36 νεοσσούς και αυτή μοιάζει να μην έχει κανένα ενδιαφέρον να σταματήσει προς το παρόν.

Σε έναν κόσμο κλιματικής αλλαγής, μαζικών εξαφανίσεων ζώων και γενικά άσχημων ειδήσεων – είναι ωραίο να υπάρχει η Σοφία και να φέρνει κάποια καλή είδηση ​​κάθε χρόνο, λένε οι ορνιθολόγοι, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζουν ως πουλί σύμβολο!

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΝΕΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.