ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Άγνωστα είδη ψαριών βρέθηκαν στα βάθη του ωκεανού!

Τα εντόπισαν επιστήμονες ανοιχτά της Κόστα Ρίκα.

Έναν θησαυρό από νέα είδη ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών όλων των μορφών και μεγεθών, βρήκαν ερευνητές στα υποθαλάσσια βουνά που έχουν σχηματιστεί από υποβρύχια ηφαίστεια, στα ανοικτά των ακτών της Κόστα Ρίκα.

Το τηλεχειριζόμενο ερευνητικό σκάφος του «Schmidt Ocean Institute Falkor» έκανε 19 καταδύσεις, μερικές από τις οποίες ήταν σε βάθη χιλιάδων μέτρων, οι οποίες πρόσφεραν στους επιστήμονες πρωτοφανή στοιχεία για αυτό το υπό μελέτη οικοσύστημα.

Στα σκοτεινά βάθη απαθανατίστηκαν διάφοροι θαλάσσιοι οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων νέων ειδών κοραλλιών βαθέων υδάτων και έξι ψαριών, τα οποία που ήταν προηγουμένως άγνωστα στην επιστήμη.

«Κάθε κατάδυση συνεχίζει να μας εκπλήσσει», δήλωσε ο Δρ Έρικ Κόρντες (Erik Cordes), καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ. «Ανακαλύψαμε είδη από κοράλλια που κατασκευάζουν υφάλους σε βάθος πάνω από 800 μέτρα σε δύο διαφορετικά ύδατα. Τα πλησιέστερα αρχεία αυτού του είδους προέρχονται από τα βαθιά νερά γύρω από τα νησιά Γκαλαπάγκος».

«Η βαθιά θάλασσα είναι ο μεγαλύτερος βιότοπος στη Γη. Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του ενδιαιτήματος θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί ο πλανήτης στο σύνολό του», πρόσθεσε.

Δεν ήταν όμως αισιόδοξος για το τι συμβαίνει εκεί κάτω. Σε μία από τις βαθύτερες καταδύσεις, το ερευνητικό σκάφος εντόπισε σκουπίδια στα 3.600 μέτρα.

Προκειμένου να προστατευθεί το οικοσύστημα από τις μάστιγες της εξόρυξης πετρελαίου και της αλιείας, οι ερευνητές ελπίζουν ότι η εκθαμβωτική εμφάνιση νέων φίλων τους από τη βαθιά θάλασσα θα ωθήσει τις αρχές να δημιουργήσουν μια νέα θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή γύρω από αυτά τα ύδατα.

Πηγές: IFL Science  / Photo Credit Schmidt Ocean Institute/Temple University / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.