ΕΡΕΥΝΑ

Μπορεί ένα χάπι να καταπολεμήσει τη μοναξιά;

Τι εξετάζουν οι επιστήμονες.

Όσο και να φαίνεται παράξενο η μοναξιά μπορεί να βρει «θεραπεία» με ένα χάπι, σύμφωνα με έρευνα της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Σικάγου, Στέφανι Κατσιόπο (Stephanie Cacioppo).

Η επιστήμονας πιστεύει ότι η ορμόνη pregnenolone μπορεί να μειώσει το φόβο των μοναχικών ανθρώπων να συνδεθούν και κατά συνέπεια να καταπολεμηθεί ο κίνδυνος σοβαρών προβλημάτων υγείας, που προκαλούνται από τη μοναξιά.

Αφετηρία της έρευνας της είναι ότι ενώ ο εγκέφαλος ενός ατόμου αισθάνεται ότι υπάρχει κάτι λάθος και ότι πρέπει να συνδεθεί με τους ανθρώπους, μπορεί ταυτόχρονα να ενεργοποιήσει αμυντικούς και υποτιμητικούς μηχανισμούς που μηδενίζουν τα όποια θετικά στοιχεία διαπιστώνει.

Με απλά λόγια, το «κοινωνικό εγκεφαλικό δίκτυο» – τα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με συμπεριφορές όπως η ενσυναίσθηση και η κοινωνική αλληλεπίδραση – έχουν αλλάξει στα μοναχικά άτομα ή σύμφωνα με την Cacioppo «απενεργοποιούνται». Αντ ‘αυτού, αναλαμβάνει ο φόβος της απόρριψης.

Αλλά τι θα συμβεί αν ένα φάρμακο θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποδυνάμωση αυτού του φόβου; Θα μπορούσε ένα χάπι να κάνει κοινωνικές συναντήσεις να φαίνονται λιγότερο απειλητικές;

Αυτό είναι το επίκεντρο μιας συνεχούς κλινικής δοκιμής, την οποία κάνει η Cacioppo με τη χορήγηση σε εθελοντές pregnenolone, μια ορμόνη που παράγεται κυρίως από τα επινεφρίδια, η οποία έχει συσχετιστεί με τη βελτίωση της μνήμης αλλά και με τη μείωση του στρες.

Ο στόχος της έρευνας, σύμφωνα με το Cacioppo, είναι να μετρηθεί η επίδραση της «ομαλοποίησης» των επιπέδων pregnenolone στα άτομα. Η θεωρία είναι ότι θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του φόβου, ο οποίος προκαλεί την απομάκρυνση των μοναχικών από το κοινωνικό σύνολο.

Η ερευνήτρια καθιστά σαφές ότι η πρόθεση δεν είναι να σβήσει η αίσθηση της μοναξιάς. «Αυτό είναι σαν τη δίψα», σημειώνει η Cacioppo, «ένας τρόπος που το σώμα σας σας προειδοποιεί για μια ανάγκη. Αλλά ιδανικά, ένα φάρμακο θα μπορούσε να επιτρέψει σε ένα μοναχικό άτομο να γίνει πιο ξεκάθαρο για τις αλληλεπιδράσεις του με άλλους».

Όπως λέει χαρακτηριστικά, «ένα μοναχικό μυαλό βρίσκεται μέσα σας όλη την ώρα». «Είναι σαν να οδηγείτε το χειμώνα και η ορατότητα να είναι πραγματικά κακή. Η ιδέα είναι ότι ένα χάπι θα μπορούσε να αποψύξει το παρμπρίζ για σένα και τελικά θα δεις τα πράγματα όπως είναι, αντί να φοβάσαι όλους. Γίνεστε πιο ανοιχτοί για να ακούτε τους άλλους».

Αν η έρευνα τελικά οδηγήσει σε μια φαρμακολογική θεραπεία, θα ήταν μια σημαντική ανακάλυψη, καθώς φαίνεται ότι βιώνουμε μια επιδημία μοναξιάς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο δυνητικός αντίκτυπος στη δημόσια υγεία είναι απογοητευτικός. Η μοναξιά έχει βρεθεί ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Μπορεί να μειώσει την άμυνα του οργανισμού σας και αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Μπορεί να επιδεινώσει τις συνήθειες ύπνου, για να μην αναφέρουμε ότι μπορεί να κάνει σχεδόν 30% πιο πιθανό τον πρόωρο θάνατο σε σχέση με κάποιον που δεν είναι μόνος.

«Η μοναξιά είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την πρόωρη θνησιμότητα», λέει η Τζούλιαν Ολτ-Λάνσταντ (Juliane Holt-Lunstad), καθηγήτρια Ψυχολογίας η οποία έχει μελετήσει τη σχέση μεταξύ της μοναξιάς και των προβλημάτων υγείας.

Αν και βλέπει αξία στην ανάπτυξη ενός χαπιού που θα αντιμετωπίζει διαταραγμένα εγκεφαλικά σήματα, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν τη μοναξιά, ανησυχεί επίσης ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί υπερβολικά.

Η Cacioppo συμφωνεί ότι, από μόνο του, ένα χάπι δεν είναι η απάντηση στη θεραπεία της μοναξιάς. «Σκεφτόμαστε αυτό το φάρμακο ως βοηθητική θεραπεία στις ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα όταν αλληλεπιδράτε με τους άλλους», λέει. «Γιατί ο αγώνας με τη μοναξιά είναι καθημερινός».

Η Cacioppo το έχει καταλάβει με βαθύ προσωπικό τρόπο. Πέρυσι πέθανε ο σύζυγός της, ένας αξιοσημείωτος ερευνητής στον τομέα της μοναξιάς. Αυτό που είχαν σκεφτεί ήταν να αναπτύξουν μια φαρμακολογική θεραπεία η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή και στις κοινωνικές σχέσεις.

«Είμαι ζωντανή απόδειξη της επιστήμης μου», λέει. «Αν μπορώ να ανακάμψω εγώ από τη μοναξιά, τότε ο καθένας μπορεί να κάνει το ίδιο».

Πηγή: Smithsonian /  Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.