ΤΟΠΟΙ

Η πόλη που ψάχνει σωτηρία στα γκράφιτι!

Έχει γίνει ένας καμβάς για καλλιτέχνες δρόμου.

Photo Credit Vrielinkie

Η βελγική πόλη Ντοέλ (Doel) έχει στηρίξει τις ελπίδες της σε αυτή τη μορφή της τέχνης, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει και να μην κατεδαφιστεί, προκειμένου να δημιουργήσει χώρο για την επέκταση του λιμανιού της ταχέως αναπτυσσόμενης γειτόνισσάς της, της Αμβέρσας.

Από το 1999 έχει προγραμματιστεί η κατεδάφιση του μικρού παραθαλάσσιου χωριού, αλλά τη διαδικασία έχουν μπλοκάρει κάποιοι «αντάρτες» που έφτιαξαν την ομάδα «Doel 2020», η οποία αποτελείται από κατοίκους οι οποίοι δεν αποχώρισαν – όπως οι περισσότεροι – και είναι αντίθετοι στα κυβερνητικά σχέδια.

Photo Credit Vrielinkie

Ο στόχος της ομάδας είναι να επαναφέρει την πόλη στο χάρτη, προσκαλώντας τους καλλιτέχνες του δρόμου για να κάνουν το Doel μοναδικό και αναντικατάστατο. Τα ερείπια των σπιτιών που εγκαταλείφθηκαν, έγιναν «παιδική χαρά» για καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη.

Αλλά, ακόμα και με τη νέα καλλιτεχνική της ταυτότητα, ένα μεγάλο μέρος της πόλης εξακολουθεί να εγκαταλείπεται. Οι λίγοι κάτοικοι που έχουν μείνει, καταγγέλλουν κλοπές και εμπρησμούς στα σπίτια τους. Μάλιστα, έχουν αναρτήσει επιγραφές «κατοικημένα», για να ξεχωρίζουν από τα εγκαταλελειμμένα.

Photo Credit Arkhss

Παρόλο που η μοίρα τη Doel φαίνεται «σφραγισμένη» πριν οι κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να την αναστρέψουν, η ιδέα πίσω από το «Doel 2020» δεν ήταν τόσο παράδοξη όσο ενδεχομένως ακούγεται.

Σε ολόκληρο τον κόσμο πόλεις έχουν «σωθεί» ή αλλάξει όψη από την τέχνη. Ανάμεσα τους το Σέφιλντ στην Τασμανία, που έχει γίνει ανοιχτή γκαλερί, από την εποχή που οι κάτοικοι αντιμετώπισαν έντονη ανεργία.

Ακόμη στην Καλιφόρνια και στη Βομβάη που χτυπήθηκαν από φυσικές καταστροφές, έχουν δημιουργηθεί ριζοσπαστικές κινηματογραφικές κινήσεις, ενώ ακόμα και το Τσερνομπίλ έχει ζωγραφιστεί παρά τους κινδύνους που υπάρχουν από την πυρηνική ενέργεια.

Photo Credit Vrielinkie

Photo Credit Vrielinkie

Photo Credit Vrielinkie

Photo Credit Vrielinkie

Πηγή: Arch Daily / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.