ΝΕΑ

Η «μυστική» μπύρα!

Ήταν καλά κρυμμένη επί έναν αιώνα!

Μια έκπληξη επιφύλασσε σε μια ομάδα οικοδόμων η ανακαίνιση ενός παλιού ζυθοποιείου, στην πόλη Γιούτλαντ (Jutland), στο Βίμποργκ (Viborg), της Δανίας.

Μέσα σε ένα ξύλινο κουτί και προσεκτικά τυλιγμένα, βρέθηκαν επτά μπουκάλια μπύρας, ηλικίας 113 ετών. Τα «μυστικά» μπουκάλια ήταν εμφιαλωμένα από το ζυθοποιείο Odin, και είχαν επιζήσει από δύο παγκόσμιους πολέμους.

Οι οικοδόμοι κάλεσαν τον Νταν Έστερ Μέλερ (Dan Ersted Møller) του Μουσείου του Viborg, ο οποίος ήταν ενθουσιασμένος με την ανακάλυψη. «Αυτό είναι πραγματικά ένα μοναδικό εύρημα. Οι φελλοί και οι ετικέτες είναι όλα στη θέση τους, μοιάζει με μια ολόκληρη επιλογή από μπύρες που έγινε τότε», δήλωσε.

Δυστυχώς, δύο από τους φελλούς είχαν στεγνώσει και η μπύρα είχε εξατμιστεί, αλλά τα υπόλοιπα πέντε μπουκάλια είναι άθικτα.

Το μυστήριο λύθηκε με ένα σημείωμα που υπήρχε μέσα στο κουτί και προερχόταν από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας. Έγραφε, ότι το ζυθοποιείο είχε μόλις προσθέσει έναν νέο όροφο στο εργοστάσιο και «καθώς δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει η κατασκευή, αυτά τα λόγια και μερικά μπουκάλια της μπύρας που ετοιμάζουμε σήμερα, θα τοποθετηθούν κάτω από το πάτωμα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα «αναμνηστικό» από το παρελθόν της ζυθοποιίας της Δανίας έρχεται στο φως χάρη στην πρόβλεψη των προηγούμενων γενεών, καθώς φιάλες που χρονολογούνται από το 1883 ανακαλύφθηκαν σε ένα υπόγειο της ζυθοποιίας Carlsberg στην Κοπεγχάγη πριν από 11 χρόνια.

Η Carlsberg, μάλιστα, κατάφερε να αναδημιουργήσει μπύρα, χρησιμοποιώντας κύτταρα ζύμης και ο Dan Ersted Møller δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο οι ζυθοποιοί δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο και για αυτήν την μπύρα.

«Θα μπορούσε να είναι διασκεδαστικό να γνωρίζουμε πώς ήταν μια μπύρα Viborg το 1906. Το Odin είναι ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της πόλης και η εύρεση αυτών των μπουκαλιών είναι μια συναρπαστική προοπτική που δεν πρέπει να αγνοηθεί».

Αλλά αν κάποιος αναλάβει το έργο της «ανάστασης» της μπύρας, δεν θα είναι το Odin. Το ζυθοποιείο έκλεισε τις πόρτες το 1988, μετά από 156 χρόνια λειτουργίας. Την εποχή εκείνη ήταν η παλαιότερη ζυθοποιία στη Δανία.

Πηγή: BBC / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΝΕΑ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.