ΕΡΕΥΝΑ

Εξερεύνηση της Ανταρκτικής με χαρταετό!

Απίστευτη επιστημονική αποστολή.

Μια ομάδα εξερευνητών και επιστημόνων ταξίδεψε στο εσωτερικό της Ανταρκτικής, με κινητήρια δύναμη τον άνεμο. Τα τέσσερα τολμηρά μέλη της αποστολής από την Ισπανία, ταξίδεψαν για 52 ημέρες με το λεγόμενο «WindSled» στο Φούτζι Ντομ (Fuji Dome), ένα από τα πιο ψυχρά μέρη στη Γη.

Η ομάδα, η οποία επίσημα είναι γνωστή ως «Asociación Polar Trineo de Viento», κάλυψε 480 χιλιόμετρα σε θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όσο -41,6 βαθμούς Κελσίου.

Το «WindSled», ένα αρθρωτό όχημα εξοπλισμένο με ηλιακούς συλλέκτες και ενσωματωμένες σκηνές, το οποίο τροφοδοτήθηκε από ένα χαρταετό 480 τετραγωνικών μέτρων.

Η αποστολή είχε την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), η οποία ανέφερε ότι το έλκηθρο με τον χαρταετό «επέτρεψε να ταξιδέψει κανείς με μηδενικές εκπομπές στην εσωτερική επικράτεια της Ανταρκτικής και επίσης αποσυναρμολογείται σε ένα περίεργο πακέτο, το οποίο καθιστά δυνατή την εύκολη μετακίνηση σε όλη την ήπειρο με αεροπλάνο».

Η ομάδα διεξήγαγε 11 επιστημονικά πειράματα κατά μήκος της πορείας, για μια ποικιλία φορέων και πανεπιστημίων. Οι επιστήμονες μελετούν τα δεδομένα, τα οποία συνελέγησαν επί 52 ημέρες.

Όπως τόνισαν, «έχουμε αποδείξει ότι είναι δυνατόν να ταξιδέψουμε χιλιάδες χιλιόμετρα, με δύο τόνους φορτίου, χωρίς να ρυπαίνουμε, και να εκτελούμε επιστημονική έρευνα, σε ένα πολύπλοκο και απρόσιτο έδαφος όπως η Ανταρκτική».

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.