ΕΡΕΥΝΑ

Ο Ουρανός σε παστέλ χρώματα!

Φαίνεται σαν ένας τεράστιος γυάλινος βώλος.

Με ελαφρές αποχρώσεις του θαλασσί, του ροζ και του λευκού, ο γίγαντας πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, προσφέρει νέα στοιχεία στους επιστήμονες σχετικά με τις ατέλειωτες εποχές του, οι οποίες διαρκούν δεκαετίες.

Όπως διαπίστωσαν οι αστρονόμοι, ένα τεράστιο λευκό «καπάκι» πάνω από τη βόρεια πολική περιοχή του Ουρανού έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά πριν από 10 χρόνια.

Η εμφάνιση του μπορεί να φαίνεται ανησυχητική, αλλά όπως οι πλανητικοί επιστήμονες διαπιστώνουν, αυτό δείχνει ένα παρατεταμένο καλοκαίρι.

Οι γίγαντες του πάγου, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας έχουν εσωτερικούς χώρους που είναι πλούσιοι σε νερό, επικαλυμμένοι με υδρογόνο, ήλιο και λίγο μεθάνιο, το οποίο τους δίνει τη χαρακτηριστική κυανότητά τους.

Σε αντίθεση με τη Γη, όπου οι εποχές διαρκούν λίγους μόνο μήνες, ο Ποσειδώνας και ο Ουρανός βιώνουν εποχές που διαρκούν για δεκαετίες, με αποτέλεσμα παράξενα και έντονα ατμοσφαιρικά φαινόμενα.

Νέες εικόνες που απελευθερώνονται από το πρόγραμμα Outer Planet Atmospheres Legacy (OPAL) τονίζουν τις εξελισσόμενες ατμοσφαιρικές εκδηλώσεις και στους δύο μεγάλους παγωμένους πλανήτες, δηλαδή  το εκτεταμένο λευκό καπάκι πάνω από τον βόρειο πόλο του Ουρανού και μυστηριώδεις σκοτεινές κηλίδες στον Ποσειδώνα, που μάλλον πρόκειται για σύννεφα.

Το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα του Hubble, το OPAL, είναι μια ετήσια προσπάθεια να χαρτογραφηθούν αυτοί οι δύο πλανήτες όταν τα τροχιακά μονοπάτια τους φέρουν πλησιέστερα στη Γη.

Τα νέα δεδομένα, που συλλέχθηκαν το φθινόπωρο του 2018, παρέχουν σημαντικές νέες ιδέες για τις εποχιακές διακυμάνσεις τόσο στον Ποσειδώνα όσο και στον Ουρανό.

Το μεγάλο λευκό καπάκι που σκεπάζει τον βόρειο πόλο του Ουρανού είναι ιδιαίτερα δραματικό. Η πιθανή αιτία αυτού του χαρακτηριστικού έχει να κάνει με τη μοναδική κλίση του πλανήτη, η οποία προκαλεί το φως του ήλιου να λάμπει απευθείας στις βόρειες πολικές περιοχές για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πηγή: Gizmodo / Photo Credit NASA / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.