ΜΟΥΣΕΙΑ

Μουσείο με κουκλόσπιτα!

Ξεκίνησε από το χόμπι μιας γυναίκας.

Το μουσείο βρίσκεται στη Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της Πολωνίας και φιλοξενεί εκατοντάδες κουκλόσπιτα. Δημιουργήθηκε οπό την ιδιωτική συλλογή της Ανέτα Πόπιελ Μασνίκα (Aneta Popiel-Machnicka), η οποία είναι σκηνοθέτης και παραγωγός στην Πολωνία.

Η Popiel-Machnicka ξεκίνησε σαν χόμπι τη συλλογή κουκλόσπιτων το 2006 και σύντομα συγκέντρωσε μία από τις μεγαλύτερες συλλογές στην ανατολική Ευρώπη.

Η συλλογή περιλαμβάνει κουκλόσπιτα από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Ορισμένα είναι χειροποίητα τα οποία έφτιαξαν με αγάπη γονείς παιδιών, αλλά και από ειδικευμένους τεχνίτες στις μινιατούρες.

Μόνο μερικά μοντέλα προέρχονται από μαζική παραγωγή σε εργοστάσια παιχνιδιών, καθιστώντας τα περισσότερα από τα εκθέματα μοναδικά. Και η Popiel-Machnicka όχι μόνο συλλέγει τα κουκλόσπιτα, αλλά και τα αποκαθιστά με τα παιδιά της και με τη βοήθεια ειδικών στις μινιατούρες.

Το μουσείο έχει μερικά ενδιαφέροντα κουκλόσπιτα για διάφορα θέματα. Υπάρχει μια συλλογή από μικροσκοπικά σχολεία, μια συλλογή από καταστήματα με κούκλες, τα οποία διαθέτουν απίστευτα λεπτομερή μικροσκοπικά προϊόντα, νοσοκομεία εξοπλισμένα με μικροσκοπικά εργαλεία και πολλά άλλα.

Πιο αξιοσημείωτη είναι η μικρή πτέρυγα με θρησκευτικά σπίτια από τη νότια Ευρώπη, κυρίως την Ιταλία. Αυτά τα μοντέλα προορίζονταν για να επιτρέπουν στα παιδιά να συνηθίσουν τις τελετουργίες της εκκλησίας, ενώ έπαιζαν, συνήθως με την ελπίδα να γίνουν ιερείς ή τουλάχιστον να αποκτήσουν μια ισχυρότερη σχέση με τον Θεό.

Το μουσείο είναι ένα ψυχαγωγικό μέρος και η τεράστια ποικιλομορφία επιτρέπει στους επισκέπτες να βρουν κάτι που τους αρέσει.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.