ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Αυτό το πανέμορφο πουλί είναι μισό αρσενικό και μισό θηλυκό!

Και τα χρώματα του είναι χωρισμένα στη μέση…

Photo Credit Shirley Caldwell

Ένα ζευγάρι που αγαπά τα πουλιά στο Έρι (Erie), στην Πενσιλβανία, έβαλε στην άκρη του κτήματός του ταΐστρες, για να προσελκύει τους φτερωτούς φίλους του, πριν από 25 χρόνια.

Ανάμεσα στα πουλιά που επισκέπτονταν τον κτήμα, ήταν και ένα σπάνιο είδος: Ο κόκκινος ή βόρειος καρδινάλιος (Cardinalis cardinalis), ο οποίος ήταν μισός αρσενικός, με το φτέρωμα του να είναι μισό κόκκινο και μισό σταχτοπράσινο.

Το φαινόμενο ονομάζεται διμερής γκιναντρομορφισμός (bilateral gynandromorphism), και έχει εντοπιστεί στα πουλιά τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1920, όταν περιγράφηκε σε ένα κοτόπουλο.

Ο bilateral gynandromorphism είναι ένας τύπος γενετικού χιμαιρισμού, όπου ένα μόνο ζώο έχει περισσότερα από ένα σετ DNA και περιλαμβάνει δύο σπερματοζωάρια και δύο ωάρια, αλλά και δύο διαφορετικά χρώματα.

Τα ωάρια γονιμοποιούνται χωριστά και αρχίζουν να διαιρούνται. Τότε, από την αρχή της διαδικασίας ανάπτυξης, συγχωνεύονται και γίνονται μια βλαστοκύστη. Με άλλα λόγια, είναι μια σύντηξη των δίδυμων αδελφών.

Photo Credit Shirley Caldwell

Τώρα, αν ένα από τα ωάρια είναι αρσενικό και το άλλο θηλυκό, η προκύπτουσα χίμαιρα μπορεί να έχει τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά και των δύο, συχνά κόβεται με κτύπημα στο κέντρο, όπως κάποιος έχει κόψει δύο ζώα στο μισό και έχει κολλήσει το ένα μισό με το άλλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν το ψευδώνυμο «half-siders».

Εκτός από το κοτόπουλο του 1920, το φαινόμενο έχει εντοπιστεί και σε μια σειρά οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων ενός αστακού το 1752 (στη συνέχεια, παρατηρήθηκε σε άλλους αστακούς), διάφορα καβούρια, γαρίδες άλμης, μυρμήγκια, πολλά πουλιά, πεταλούδες και σκόρους.

Οι άνθρωποι και τα άλλα θηλαστικά μπορούν να έχουν σεξουαλικές μεταλλάξεις, αλλά όχι αυτόν τον ξεχωριστό διμερή γιναντρομορφισμό. Θεωρείται ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ορμόνες που καθορίζουν το φύλο διαδίδονται μέσω του αίματος, ενώνοντας όλα τα κύτταρα.

Ακόμη και στα ζώα που τοποθετούν αυγά, είναι σπάνιος. Το 2015, ο βιολόγος Μάικλ Κλίντον (Michael Clinton) του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσε ότι ο εκτιμώμενος αριθμός για τα πουλιά ήταν μέχρι 1 στα 1 εκατομμύριο!

Αλλά σε ένα πουλί όπως ο βόρειος καρδινάλιος, με τόσο έντονο σεξουαλικό διμορφισμό, ξεχωρίζει πραγματικά. Έχει παρατηρηθεί λίγες φορές από το 2008 έως το 2010, κυρίως από τον Μπραιαν Πιρ (Brian Peer), ορνιθολόγο στο Πανεπιστήμιο του Western Illinois.

Photo Credit Peer & Motz

Σε όλες τις περιπτώσεις φάνηκε να ζει μια μοναχική ζωή. Δεν ήταν ποτέ μαζί με έναν σύντροφο, όπως είναι συχνά οι ζευγαρωμένοι καρδινάλιοι. Δεν τραγουδούσε και δεν μπήκε σε «συζητήσεις» με άλλους καρδινάλιους. Απλώς φάνηκε να υπάρχει στο παρασκήνιο.

Πάντως, ο καρδινάλιος της Πενσιλβανίας δεν φαίνεται να υποφέρει από την ίδια κρίση και έχει εντοπιστεί να κάνει παρέα με ένα άλλο πουλί.

«Φαίνεται να ταξιδεύει με ένα αρσενικό, κάθε φορά που έχουμε δει αυτό το πουλί, και πάντα πετούν μέσα και έξω από την αυλή μας μαζί», δήλωσε η Σίρλι Κάλντγουελ (Shirley Caldwell).

Και, μάλιστα, άκουσε το ζευγάρι να τραγουδάει μαζί. «Το αρσενικό ήταν στο δέντρο στη γωνία της αυλής και το άλλο είχε πετάξει σε ένα δέντρο πέρα ​​από το δρόμο».

Η Shirley Caldwell και ο σύζυγός της, Τζέφρι (Jeffrey), θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τον καρδινάλιο για να δουν αν μπορούν να μάθουν περισσότερα και ίσως να τραβήξουν ακόμη και ένα βίντεο.

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.