ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παγωμένες φυσαλίδες μεθανίου ξεπηδούν από τον βυθό!

Εξαιρετικές εικόνες από τη λίμνη Άμπραχαμ, στην Αλμπέρτα του Καναδά.

Με την πρώτη ματιά, μοιάζουν με σμήνη μεδουσών, αλλά με προσεκτικότερη εξέταση οι μυστηριώδεις, χλωμοί σχηματισμοί που ανεβαίνουν από την παγωμένη άβυσσο μιας καναδικής λίμνης είναι πολύ πιο… εκρηκτικοί.

Ο Γερμανός φωτογράφος Λέναρτ Πάτζελ (Lennart Pagel) τράβηξε τα πλάνα από τις φυσαλίδες μεθανίου που καταψύχθηκαν στη λίμνη.

Το βίντεο του περίεργου φαινομένου έχει ήδη συγκεντρώσει 5,6 εκατομμύρια like από τότε που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο, και είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί.

Μπορείτε να δείτε από λευκές «τηγανίτες» μεθανίου που ανέβηκαν κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της λίμνης, η οποία είχε θερμοκρασία -30 βαθμούς Κελσίου.

Το μεθάνιο προέρχονται από την αποσυνθετική οργανική ύλη η οποία έχει ταφεί στα ιζήματα του βυθού.Η Αλμπέρτα φιλοξενεί τις τεράστιες πετρελαιοπηγές του Καναδά, οπότε δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι μικρές φυσαλίδες μεθανίου είναι διάσπαρτες σε όλο το απομακρυσμένο τοπίο

Ο Pagel ήταν σε ετοιμότητα για αρκετό καιρό με εξοπλισμό υψηλής ποιότητας και τεχνογνωσία, για να καταγράψει αυτό το εκπληκτικό θέαμα με εξαιρετικές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στην Ολλανδία, η αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών απελευθερώνει περισσότερο αέριο μεθανίου σε λίμνες, ποτάμια και άλλους υγροτόπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου οδηγεί σε 6 με 20 % υψηλότερες εκπομπές φυσαλίδων μεθανίου», έγραφαν το 2017 ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ράντμπουντ του Ναϊμέχεν.

Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου, αν και ευτυχώς, δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο το διοξείδιο του άνθρακα.

Πηγή: Russia Today / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.