ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Κτίριο πραγματικό αγρόκτημα!

Οι ιδιοκτήτες καλλιεργούν δεκάδες λαχανικά και φρούτα!

Χτισμένο για ένα ζευγάρι συνταξιούχων, οι οποίοι θέλουν να καλλιεργούν το δικός του φαγητό, ο σχεδιασμός του σπιτιού από την εταιρεία FormZero, που εδρεύει στην Κουάλα Λουμπούρ, αποτελείται από διάφορα μπλοκ σκυροδέματος, όπου φυτεύονται περισσότεροι από 40 τύποι εδώδιμων φυτών σε κάθε όροφο!

Με τους διάφορους χώρους του που έχουν μετατραπεί κατάλληλα, το «Planter Box House» ταλαντεύεται μεταξύ αγροκτήματος, κήπου και χώρου διαβίωσης.

Ο συνολικός σχεδιασμός του σπιτιού επηρεάστηκε έντονα από την λαϊκή κουλτούρα της Μαλαισίας. Δεδομένου ότι η περιοχή είναι τροπική, τα σπίτια είναι συχνά χτισμένα με μπαμπού, μια πρακτική που πηγαίνει πίσω στους αυτόχθονες πληθυσμούς της χώρας.

Χρησιμοποιώντας το μπαμπού για την επίστρωση από σκυρόδεμα, οι αρχιτέκτονες όχι μόνο απαίτησαν φόρο τιμής στην τοπική ιστορία και τον πολιτισμό, αλλά εξασφάλιζαν ένα ανθεκτικό σχέδιο που θα διαρκέσει χρόνια.

Η χρήση των δύο ανθεκτικών και χαμηλής συντήρησης υλικών προσδίδει επιπλέον αντοχή στο σχεδιασμό, ώστε το τριώροφο σπίτι να αντέχει σε έντονες καταιγίδες και στην τοπική ρύπανση, καθώς διαθέτει πράσινο σε όλους τους ορόφους.

Οι αρχιτέκτονες συνεργάστηκαν στενά με τους ιδιοκτήτες σπιτιού, για να δημιουργήσουν ένα σχέδιο που θα επέτρεπε στο ζευγάρι να μεγαλώνει τα δικά του λαχανικά.

Το κτίριο των 1,110 τετραγωνικών μέτρων, εκτείνεται σε τρεις ορόφους, με τον καθένα να είναι εξοπλισμένος με διαφορετικό σκυρόδεμα, το οποίο παρέχει αρκετό χώρο για την καλλιέργεια ποικιλίας φυτών.

Ένα σύστημα άρδευσης επιτρέπει την αποθήκευση και επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού, ενώ ο σχεδιασμός με τεράστιες γυάλινες μπαλκονόπορτες και το αίθριο επιτρέπει να μπαίνει στο εσωτερικό άπλετο φυσικό φως. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί και ένα σύστημα φυσικού αερισμού.

Πηγή: Inhabitat / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.