ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πρώτη εικόνα φεγγαριού και Γης!

Τραβήχτηκε από ραδιοερασιτέχνες αστρονόμους!

Η φωτογραφία αυτή είναι η πρώτη που απαθανατίζει ολόκληρη της σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού και τη Γη στο βάθος. Τραβήχτηκε από ραδιοερασιτέχνες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το δορυφορικό κανάλι «Longjiang-2» της Κίνας.

Η ερασιτεχνική ομάδα έβγαλε την εικόνα με το ραδιοτηλεσκόπιο «Dwingeloo» στην Ολλανδία, αφού ο δορυφόρος τους προσέφερε τη θέα που ήθελαν.

Η φωτογραφία καταγράφηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2019 και ήταν η τελευταία προσπάθεια μιας ομάδας, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Harbin.

«Είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ολόκληρο το φεγγάρι και η Γη είναι στο μακρινό φόντο», έγραψε ο αστρονόμος Cees Bassa στο blog  «Camras».

Στο παρελθόν, η ομάδα κατάφερε να απεικονίσει τη Γη πολύ πιο πίσω από το φεγγάρι, αλλά ήταν σε θέση να πάρει φωτογραφία μόνο από ένα κομμάτι της σεληνιακή επιφάνειας.

Η ρύθμιση της λήψης των δεδομένων είναι διεξοδική και προσεκτικά προγραμματισμένη διαδικασία, εξηγεί η ομάδα. Ενώ στους δορυφόρους κοντά στη Γη γίνεται με σχετικά απλές κεραίες, είναι πολύ πιο δύσκολο με δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, που είναι χίλιες φορές πιο μακρινοί.

«Για το σκοπό αυτό, οι δίδυμοι δορυφόροι Longjiang-1 και 2 μεταδίδουν σήματα σε δύο τρόπους χαμηλού ρυθμού δεδομένων, ανθεκτικούς σε σφάλματα. Έναν που χρησιμοποιεί ψηφιακή διαμόρφωση στα 250 bits ανά δευτερόλεπτο, ενώ ο άλλος τρόπος περνά μεταξύ τεσσάρων συγγενών συχνοτήτων για να στείλει 4.375 σύμβολα ανά δευτερόλεπτο».

Το σύστημα επιτρέπει στους ερασιτέχνες αστρονόμους να στέλνουν και να λαμβάνουν δεδομένα, δίνοντας τις εντολές στους δορυφόρους για το πότε θα τραβήξουν φωτογραφίες, καθώς είναι εφοδιασμένοι με πομποδέκτες που τους επιτρέπει να επικοινωνούν με ραδιοερασιτέχνες στη Γη.

Πηγή: Daily Mail / Photo Credit Camras / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.