ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Φάλαινα κολυμπά λίγα λεπτά μετά τη γέννησή της!

Σπάνιο βίντεο ντοκουμέντο!

Ο θαλάσσιος βιολόγος Λαρς Μπάιντερ (Lars Bejder) απέδειξε τι σημαίνει να είσαι στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή και απαθανάτισε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει: το καλωσόρισμα στον κόσμο μιας νεογέννητης φάλαινας.

Ο Bejder, διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας για τα Θαλάσσια Θηλαστικά (MMRP) του Πανεπιστημίου της Χαβάης, κινηματογραφούσε φάλαινες από τις ακτές του Μάουι (Maui), όταν πήρε μια επείγουσα κλήση από τοπικό ταξιδιωτικό πράκτορα για αναταραχή στο νερό, ακολουθούμενη από την εμφάνιση αίματος.

Ο βιολόγος έστειλε drone στην περιοχή και η ανησυχία του μετατράπηκε σε χαρά, όταν διαπίστωσε ότι επρόκειτο για τη γέννηση μιας φάλαινας στα νερά του Ειρηνικού.

Όλα τα σημάδια έδειχναν γέννηση μέσα στα τελευταία 20 λεπτά από τη στιγμή του εντοπισμού της. Το ραχιαίο του πτερύγιο και η ουρά του μικρού φαίνονταν μαλακά και αδύναμα, ενώ η μητέρα του αιμορραγούσε ακόμα.

Επιπλέον, η μητέρα περιστασιακά άφηνε το νεογέννητο να στέκεται στην πλάτη της για να το στηρίζει. Το φύλο του νεογέννητου δεν μπορούσε να προσδιοριστεί γιατί ποτέ δεν γύρισε, είπε ο Bejder. Πάντως, με βάση τις προκαταρκτικές παρατηρήσεις, το νεογέννητο έμοιαζε φυσιολογικό και υγιές.

Ο θαλάσσιος βιολόγος έχει μελετήσει τις φάλαινες για 25 χρόνια, αλλά «αυτό είναι το πλησιέστερο, που έχω βρεθεί, σε μια πραγματική γέννηση», είπε, προσθέτοντας ότι το βίντεο δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη βοήθεια και την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας.

Οι ομάδες των ερευνητών που εργάζονταν στη θαλάσσια περιοχή χρησιμοποίησαν drones για να μετρήσουν το μήκος και το πλάτος των φαλαινών με ακρίβεια χιλιοστών. Ο Bejder θα συνεχίσει να μελετά την κατάσταση του σώματος αυτών των φαλαινών και ελπίζει να συναντήσει την ίδια μαμά και το παιδί της, κάποτε στο μέλλον.

Η περίοδος κύησης για τις φάλαινες είναι 11 έως 12 μήνες, με τα θηλυκά να κυοφορούν κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια σύμφωνα με το Εθνικό Εργαστήριο Θαλάσσιων Θηλαστικών. Τα νεογέννητα περνούν συνήθως περίπου ένα χρόνο με τις μητέρες τους, θηλάζοντας για τους πρώτους πέντε έως επτά μήνες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα αυξάνεται το μέγεθος τους κατά 50 εκατοστά ανά μήνα. Οι μεγάπτερες φάλαινες (humpback whales) πηγαίνουν για να γεννήσουν στα ζεστά, ρηχά νερά της Χαβάης, πριν γυρίσουν πίσω στην Αλάσκα για το καλοκαίρι.

Πηγή: Gizmodo / Βίντεο University of Hawai‘i News / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.