ΕΡΕΥΝΑ

Τα μυστήρια του Άρη αναζητούνται σε «νεογέννητο» νησί!

Οι επιστήμονες προσπαθούν να μάθουν από αυτό, πώς ήταν κάποτε ο κόκκινος πλανήτης!

Photo Credit Dan Slayback/NASA GSFC

Εικόνες από το απώτατο παρελθόν, πριν από εκατομμύρια χρόνια, προσπαθούν να ζωντανέψουν οι επιστήμονες της NASA, οι οποίοι έχουν επικεντρώσει τις έρευνες τους σε ένα νησί ηλικίας μόλις πέντε ετών, στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.

Το νησί αυτό δημιουργήθηκε από έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου και σε αντίθεση με άλλα παρόμοια, τα οποία ζουν μερικούς μήνες και βυθίζονται πάλι, αυτό φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει. Ήδη έχουν περάσει πέντε χρόνια από τη δημιουργία του και στην επιφάνεια του έχουν φυτρώσει λουλούδια!

Photo Credit Woods Hole

Το νησί εντόπισαν δορυφόροι στα τέλη Δεκεμβρίου 2014. Επρόκειτο για ένα ηφαιστειακό πέτρωμα από το έδαφος της Τόνγκα (Tonga) στον Ειρηνικό Ωκεανό. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2015, η έκρηξη έληξε και νέα γη απλώθηκε ανάμεσα σε δύο παλαιότερα, μικρά νησιά που ονομάζονταν Hunga Tonga και Hunga Ha’apai. Αυτό το τρίτο μικρό νησί αναφέρεται ανεπίσημα ως Hunga Tonga-Hunga Ha’apai.

Ο Νταν Σλέιμπακ (Dan Slayback), επιστήμονας της NASA που επικεντρώνεται στη χρήση δεδομένων τηλεπισκόπησης, παρακολουθούσε την έκρηξη και ξεκίνησε να δει αυτοπροσώπως τη νέα γη, μαζί με μια ομάδα επιστημόνων, που έφτασαν τον Οκτώβριο του 2018.

Το νησί είναι ένας ασυνήθιστος «επιζών» και μία ανάλυση από τη NASA το 2017 αναθεώρησε το προσδόκιμο ζωής του σε διάστημα μεταξύ έξι και 30 ετών.

Photo Credit NASA

Είναι ένα από τα τρία μόνο ηφαιστειακά νησιά που ζουν περισσότερο από μερικούς μήνες τα τελευταία 150 χρόνια και το πρώτο που δημιουργήθηκε από τότε που ένας στόλος δορυφόρων άρχισε να παρακολουθεί την επιφάνεια της Γης.

Ο Slayback συγκέντρωσε δείγματα πετρωμάτων και όπως είπε, ελπίζει ότι τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει το μικρό νησί.

Οι επιστήμονες της NASA ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το νησάκι, γιατί ίσως να είναι το πλησιέστερο που μπορούμε να έχουμε για να φτάσουμε στον αρχαίο Άρη. Να μάθουμε δηλαδή πώς ήταν αυτός ο πλανήτης πριν οι ωκεανοί του εξαφανιστούν και τα ηφαίστεια του μείνουν αδρανή.

Photo Credit Dan Slayback/NASA GSFC

Η αιτία αυτής της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας σύγκρισης είναι μια μυστηριώδης ανακάλυψη του Slayback, όταν έφτασε στο νησί.

Βρήκε ένα υλικό με ανοιχτόχρωμες ραβδώσεις, το οποίο βγαίνει από τον κώνο του ηφαιστείου, και είναι ορατό στις δορυφορικές εικόνες.

Όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν ηφαιστειακή τέφρα, αλλά μια κολλώδης λάσπη. Ένα μυστήριο υλικό, το οποίο προβληματίζει τους επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να κατανοήσουν τι ακριβώς είναι και από που προέρχεται…

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.