ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Σπάνια κογιότ με γαλανά μάτια!

Οι επιστήμονες ψάχνουν να δουν πώς έγιναν!

Τα κογιότ, όπως και τα περισσότερα άγρια ζώα του είδους τους, έχουν σταθερά χρυσό-καφετιά μάτια. Όμως, σε εθνικό πάρκο στην Καλιφόρνια ο φωτογράφος της άγριας φύσης Ντάνιελ Ντίτριχ (Daniel Dietrich), απαθανάτισε πέντε ζώα με γαλανά μάτια!

Οι ερευνητές έχουν εκπλαγεί και προσπαθούν να μάθουν πώς προέκυψε αυτό το χρώμα στα μάτια των κογιότ. Τα δύο από αυτά εντοπίστηκαν στο εθνικό πάρκο Πόιντ Ρέγες (Point Reyes) και τα άλλα τρία στην περιοχή Σάντα Κρουζ, στο Σακραμέντο.

Λόγω της επιλεκτικής αναπαραγωγής, τα γαλανά μάτια δεν είναι ανήκουστα μεταξύ των κατοικίδιων σκύλων. Όμως, αν και τα κατοικίδια διασυνδέονται με τα άγρια ​​κογιότ, οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι τα γαλαζοπράσινα μάτια των κογιότ στην Καλιφόρνια, είναι αποτέλεσμα επιμειξίας.

Αντ ‘αυτού, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φαινόμενο προήλθε από μια φυσική γενετική μετάλλαξη, η οποία πιθανότατα εμφανίστηκε πριν από μερικές γενιές. Τα νέα κογιότ με τα «γαλαζοπράσινα» μάτια ενδέχεται να είναι απόγονοι του αρχικού μεταλλάκτη.

Ωστόσο, τα γαλανά μάτια μπορεί να είναι μειονεκτικά για τα κογιότ, γιατί ίσως να αποτελέσουν στόχο κυνηγών λόγω της σπανιότητας του είδους.

Επίσης, στοχοποιούνται και από τους θηρευτές τους, όπως οι λύκοι, και ενδεχομένως τα γαλανά μάτια να αυξάνουν την ευαισθησία τους στο φως.

Η Καλιφόρνια έχει απαγορεύσει τους «διαγωνισμούς θανάτωσης του κογιότ», για να τα προστατεύσει, ενώ λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα για τη διάσωση των σπάνιων άγριων ζώων με τα γαλανά μάτια.

Πηγή: Smithsonian / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.