ΤΟΠΟΙ

Το πλημμυρισμένο νησί που δεν εγκαταλείπουν οι κάτοικοι!

Απόδειξη της κλιματικής αλλαγής και των σεισμών.

Το νησί του Ουμπέι (Ubay), στις Φιλιππίνες χτυπήθηκε από τον σεισμό των 7,2 Ρίχτερ το 2013, γεγονός που προκάλεσε την υποχώρηση της γης κατά ένα μέτρο, αλλά και εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, έχει πλημμυρίσει από τα νερά της θάλασσας, η στάθμη της οποίας εξακολουθεί να ανεβαίνει!

Ωστόσο, η ζωή στο νησί το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του αρχιπελάγους των Φιλιππίνων, συνεχίζεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Τα νερά εισβάλουν στα σπίτια κάθε τέσσερις ώρες, όταν εμφανίζεται η παλίρροια, περισσότερο από 130 μέρες το χρόνο. Όμως, οι κάτοικοι δεν θέλουν να αφήσουν τα σπίτια τους για αβέβαιη ζωή σε ένα κοντινό μεγαλύτερο νησί.

«Μπορούμε να φάμε φρέσκο ​​ψάρι και να μαζεύουμε κοχύλια. Μπορούμε να τα πουλήσουμε αμέσως, για να αγοράσουμε ρύζι … Μαγειρεύουμε, τρώμε και στη συνέχεια πηγαίνουμε για ύπνο. Εδώ θέλουμε να πεθάνουμε. Μας αρέσει πολύ αυτό το μέρος», λένε χαρακτηριστικά.

Όταν τα νησιά των Φιλιππίνων άρχισαν να πλημμυρίζουν από τις μεγάλες παλίρροιες, οι δημοτικές αρχές της περιοχής ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης, προσφέροντας μόνιμες κατοικίες για τους ντόπιους στο κοντινό νησί Μποχόλ (Bohol).

Οι νησιώτες του Ubay, οι οποίοι είναι ψαράδες, δεν αποχωρούν, καθώς το δέσιμο τους με τον τόπο είναι ισχυρό, έστω και αν πλημμυρίζουν τα σπίτια τους και οι μαθητές κάθονται σε αίθουσες διδασκαλίας που είναι βυθισμένες μέσα στο νερό.

Η ζωή τους συνεχίζεται μέσα στα νερά, με τα πάντα να είναι πιο ψηλά. Όπως τα έπιπλα στα σπίτια, οι πάγκοι στις αγορές, οι φούρνοι για το μαγείρεμα, ενώ τα κατοικίδια ζώα μετακινούνται σε πλατφόρμες μπαμπού.

Το νερό, πάντως, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα. Επειδή είναι αλμυρό μαραίνει τα λαχανικά των κήπων, και οι κάτοικοι πίνουν από το βρόχινο που συγκεντρώνουν σε δεξαμενές.

Μέχρι το 2100, η ​​Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος προβλέπει ότι η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά 26 έως 98 εκατοστά.

Οι Φιλιππίνες είναι μέλος του φόρουμ για τα θύματα του κλίματος, το οποίο δήλωσε ότι νησιά, κοινότητες, ακόμα και έθνη αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο «εξαφάνισης» από την αύξηση της επιφάνειας της θάλασσας.

Βίντεο Hartmut Schwarzbach

Πηγή: Guardian / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.