ΤΟΠΟΙ

Το νησί των γαϊδουριών!

Αντιστοιχεί ένα γαϊδουράκι για κάθε τέσσερα άτομα!

Photo Credit Thukuk

Στο νησί Λαμού (Lamu), στα ανοικτά των ακτών της Κένυας, τα γαϊδούρια είναι τα πλέον σημαντικά «εργαλεία» για να βγάζουν οι κάτοικοι το μεροκάματο τους, καθώς χρησιμοποιούνται για κάθε είδους μεταφορές.

Το Lamu βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία. Εκεί ζουν 24.000 άτομα, υπάρχουν 6.000 γαϊδούρια και μόλις δύο αυτοκίνητα.

Το νησί έχει μήκος 10 χιλιομέτρων και 6 χιλιόμετρα πλάτος. Ιδρύθηκε το 1370, κάτι που το καθιστά τον παλαιότερο κατοικημένο οικισμό της χώρας, ο οποίος έχει παραμείνει αμετάβλητος κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Photo Credit Cessna 206

Οι δρόμοι είναι στενοί – σε κάποια σημεία δεν χωρούν δύο άνθρωποι ο ένας δίπλα στον άλλον – που σημαίνει ότι η διέλευση τους με αυτοκίνητο είναι αδύνατη. Το πρόβλημα λύνουν τα γαϊδουράκια, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά αγαθών και ανθρώπων μέσα στην πόλη.

Τόσο σημαντικά είναι αυτά τα ζώα, που θεωρούνται ιερά, ενώ ένα από τα δύο αυτοκίνητα του νησιού είναι ένα ασθενοφόρο για γαϊδούρια.

Κάθε χρόνο γίνεται και Πολιτιστικό Φεστιβάλ για να γιορτάσουν οι κάτοικοι την παρουσία των τετράποδων, με αγώνα γαϊδουριών στις παραλίες του νησιού.

Photo Credit Karl Ragnar Gjertsen

Στρατηγικά τοποθετημένο κατά μήκος των αρχαίων εμπορικών οδών μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας, το νησί Lamu ήταν κάποτε ο σημαντικότερος εμπορικός κόμβος της περιοχής, ενώ σήμερα έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.

Τα σπίτια είναι χτισμένα από κοράλλια και ξύλο μαγκρόβια και είναι ένα από τα πιο ξεκάθαρα παραδείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής των Σουαχίλι, μια συγχώνευση της Νότιας Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Αφρικής.

Photo Credit  Lindsay Bremner

Photo Credit  sam.romilly

Photo Credit Justin Clements

Photo Credit  Robert 7340

Photo Credit Erik (HASH) Hersman

Photo Credit sam.romilly

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.