ΕΡΕΥΝΑ

Γιατί κοιμόμαστε, όταν είμαστε άρρωστοι;

Τι λένε ερευνητές.

Ο λόγος για τον οποίο κοιμόμαστε παραμένει ένα από τα πιο αόριστα μυστήρια της επιστήμης. Οι θεωρίες αφθονούν, αλλά το γεγονός είναι ότι λίγα είναι αποδεδειγμένα γιατί ο ύπνος είναι απαραίτητος στη σωματική και ψυχική υγεία μας.

Μια μελέτη, ωστόσο, δείχνει ότι ο ύπνος φαίνεται να συνδέεται στενά με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι η  υπνηλία στην οδήγηση ενισχύεται, όταν είμαστε άρρωστοι και η επίτευξη ποιοτικού ύπνου σχετίζεται τόσο με την ταχύτερη επούλωση όσο και με την πρόληψη των λοιμώξεων.

Τώρα, για πρώτη φορά, επιστήμονες από στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας ανακάλυψαν μια σχέση ανάμεσα στον ύπνο και το ανοσοποιητικό μας σύστημα που θα μπορούσε να αρχίσει να προσφέρει πραγματικές απαντήσεις σε μερικές από τις βαθύτερες ερωτήσεις μας για τον ύπνο.

Έχουν εντοπίσει ένα γονίδιο, γνωστό ως «nemuri», το οποίο ελέγχει την ανάγκη ύπνου και παράγει επίσης πρωτεΐνη με ισχυρές αντιμικροβιακές δυνάμεις που μπορεί να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση μιας λοίμωξης.

«Ενώ είναι μια κοινή ιδέα είναι ότι ο ύπνος και η θεραπεία σχετίζονται στενά, η μελέτη μας συνδέει άμεσα τον ύπνο με το ανοσοποιητικό σύστημα και παρέχει μια πιθανή εξήγηση για τον τρόπο με τον οποίο αυξάνεται σε διάρκεια κατά τη διάρκεια της ασθένειας», δήλωσε η ερευνήτρια Αμίτα Σέγκαλ (Amita Sehgal).

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη ανοσοποιητικής ενίσχυσης εκκρίνεται από τα κύτταρα του εγκεφάλου μας μετά από μια μόλυνση κατά τη διάρκεια βαθιάς, παρατεταμένης νάρκης.

Αυτό, που συνδέεται με το γεγονός ότι το «nemuri» είναι επίσης υπεύθυνο για την αύξηση της ανάγκης μας για ύπνο, καταρχήν δείχνει μια στενή σχέση μεταξύ ύπνου και ανοσοαπόκρισης.

«Η πρωτεΐνη αυτή είναι ένας γνήσιος οδηγός για τη διατήρηση του ύπνου σε τροχιά υπό συνθήκες υψηλής ανάγκης ύπνου, όπως όταν είμαστε άρρωστοι», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Χιροφούμι Τόντα (Hirofumi Toda).

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη αποκλειστικά σε μύγες φρούτων, εξέτασε το πώς επηρεάστηκε η ποιότητα του ύπνου και η επιβιωσιμότητα μολυσμένων μυγών από το γονίδιο «nemuri».

Οι μύγες χωρίς το γονίδιο ξυπνούσαν πιο εύκολα κατά τη διάρκεια του καθημερινού ύπνου και η οξεία ανάγκη τους για αύξηση του ύπνου – που προκλήθηκε από στέρηση ύπνου ή μόλυνση – μειώθηκε. Αυτές οι μύγες πέθαιναν από τις μολύνσεις τους συχνότερα από τις μύγες με το γονίδιο.

Επίσης, οι ερευνητές μελέτησαν ένα υποσύνολο μυγών που είχαν υπερδιέγερση στο γονίδιο του nemuri, και διαπίστωσαν ότι αυτές είχαν το υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης όλων.

Ενώ θα απαιτηθούν περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί εάν οι ίδιες αυτές συσχετίσεις μπορούν να παρατηρηθούν σε ανθρώπους, το γονίδιο «nemuri» είναι παρόν και σε εμάς, ενώ η λειτουργικότητά του όταν πρόκειται για ύπνο, είναι πιθανώς διαδεδομένη σε όλο το ζωικό βασίλειο.

«Στην επόμενη φάση της δουλειάς μας, σχεδιάζουμε να ερευνήσουμε τον μηχανισμό με τον οποίο το «nemuri» οδηγεί στον ύπνο», δήλωσε ο Toda.

Πηγή: Mother Nature Nature / Εικόνα Pexels / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.