ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι ωκεανοί όπως δεν τους έχετε ξαναδεί

Αφηρημένη ζωγραφική με τους κυματισμούς του νερού.

Η Ντανιέλ Εουμπάνκ (Danielle Eubank) είναι μια βραβευμένη καλλιτέχνης, η οποία εδώ και 20 χρόνια ζωγραφίζει το σώμα του νερού στους ωκεανούς, σαν να πρόκειται για φωτογραφική αποτύπωση ενός τμήματος από ψηλά.

Έχει ήδη ζωγραφίσει τέσσερις από τους μεγάλους ωκεανούς της Γης, αλλά η ζωγραφική σειρά της θα ολοκληρωθεί με την Ανταρκτική.

Ο στόχος της, όπως λέει, είναι απλός: «Θέλω οι άνθρωποι να εξετάσουν πώς οι ενέργειές τους μπορούν να βελτιώσουν τον κόσμο γύρω τους και να δείξουν ότι αγαπούν τον πλανήτη που όλοι μοιραζόμαστε».

Καθ ‘όλη τη διάρκεια των ταξιδιών της, η Eubank δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τη ρύπανση, από το πλαστικό πάνω από τον Αρκτικό πάγο, έως τα κατάλοιπα πετρελαίου που λάμπουν στην επιφάνεια του Ινδικού Ωκεανού και τα αμέτρητα πλαστικά κομμάτια στις παραλίες κοντά στο σπίτι της στο Λος Άντζελες.

Αυτό το πλαστικό τελικά καταλήγει να σκοτώνει πάνω από ένα εκατομμύριο θαλάσσια πτηνά ετησίως, μαζί με περισσότερα από 100.000 θαλάσσια θηλαστικά, σύμφωνα με την UNESCO.

«Το θέμα που με ανησυχεί με αυτό είναι ότι δεν μπορείτε να το δείτε», παρατηρεί η Eubank.

Μιλάει για τα μικροπλάσματα που έχουν φτάσει σε όλα τα είδη θαλάσσιας χελώνας, το επιτραπέζιο αλάτι και ακόμη και τη μακρινή Αρκτική. Όλες αυτές οι επιπτώσεις είναι ο λόγος για τον οποίο η Eubank ξεκίνησε θαλάσσια ταξίδια διάρκειας εβδομάδων.

Συνολικά, έχει καταγράψει περισσότερα από 40.000 χιλιόμετρα πάνω από τη θάλασσα και έχει ζωγραφίσει περισσότερα από 200 σώματα νερού.

Το Eubank χρησιμοποιεί χρώματα λαδιού πάνω σε λινό καμβά. Οι πίνακές της είναι συχνά αφηρημένοι και οι θεατές μπορεί να μην συνειδητοποιούν πάντα ότι κοιτάζουν το νερό.

Ενώ μερικοί αναμένουν να κυριαρχούν αποχρώσεις του μπλε, η Eubank χρησιμοποιεί επίσης πολλά ζεστά κόκκινα και κίτρινα χρώματα, για να απεικονίσει το ηλιοβασίλεμα να αντανακλάται στο νερό.

Το μαύρο και το λευκό βοηθούν για να δείξει τα κύματα στην επιφάνεια της θάλασσας.

Πηγή: Earther Gizmodo / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.