ΖΩΗ

Λαχανόκηπος στην κορυφή του κόσμου!

Θερμοκήπιο στο Έβερεστ…

Το έχει δημιουργήσει ένα ζευγάρι ντόπιων, οι οποίοι ανήκουν στην εθνότητα Σιρπά (Sherpa), καλλιεργώντας λαχανικά στα 3.995 μέτρα.

Ο Ανγκ Τιμπά (Ang Temba) είναι οδηγός για του επισκέπτες του Έβερεστ και ζει με τη γυναίκα του Γιαντζί (Yangzee) στο χωριό Πανγκμπόκ (Pangboche), στο μονοπάτι που οδηγεί προς των κορυφή του βουνού.

Σε αντίθεση με τους άλλους συγχωριανούς του, οι οποίοι καλλιεργούν μόνο πατάτες, ο Temba και η Yangzee, έχουν κάθε είδους λαχανικό, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οι Sherpa είναι νομάδες και ταξιδεύουν όλο το χρόνο μαζί με τα γιακ, τα ζώα που έχουν και τους προσφέρουν γάλα και κρέας. Δεν έχουν λύση, όμως, για τα λαχανικά.

Για να τα αγοράσουν, μαζί με ρύζι, αλάτι, μπαχαρικά και διάφορα άλλα τρόφιμα, περπατούν κάτω από την κοιλάδα στο χωριό Νάμτσε Μπαζάρ (Namche Bazaar).

Τα πάντα μεταφέρονται από αχθοφόρους ή στις ράχες των γιακ, καθώς δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, ποδήλατα, καροτσάκια ή άλλα μηχανοκίνητα οχήματα, αφού τα μονοπάτια είναι πάρα πολύ απότομα.

Έτσι, το 2012, χωρίς εναλλακτικό μέσο για να βρίσκει φρέσκα λαχανικά για την οικογένεια του, ο Temba και η σύζυγός του αποφάσισαν να χτίσουν το δικό τους θερμοκήπιο στα 4.000 μέτρα.

Χρησιμοποιώντας πέτρες και λάσπη για τους τοίχους, και κυματοειδές πλαστικό για την οροφή, δημιούργησαν ένα χρηστικό κήπο.

Τώρα είναι σε θέση να καλλιεργούν ντομάτες, μπρόκολα, αγγούρια, μαρούλια, και άλλα λαχανικά, καθώς και αρωματικά βότανα όπως μέντα, σχοινόπρασο, κόλιανδρο, αλλά και το δημητριακό φαγόπυρο.

Οι δυσκολίες για την καλλιέργεια του εδάφους είναι μεγάλες, καθώς το χώμα είναι σκληρό, αλλά με το θερμοκήπιο έχουν καταφέρει να τις αντιμετωπίζουν με επιτυχία.

Πηγή: Smithsonian / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.