ΕΡΕΥΝΑ

Η πρώτη εικόνα της αβύσσου!

Ποτέ δεν έχουμε δει τόσο βαθιά στο Διάστημα!

Οι αστρονόμοι έχουν κάνει μια εκπληκτική εικόνα που παραπέμπει στο Σύμπαν λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, αναλύοντας και συνθέτοντας τις εικόνες που συγκέντρωσε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble στη διάρκεια των 30 χρόνων που παρατηρεί τον ουρανό.

Το εκπληκτικό στοιχείο, το οποίο εντόπισαν οι επιστήμονες, είναι ότι πριν από μερικά χρόνια το Hubble απεικόνισε μια μικρή περιοχή στον αστερισμό του Fornax, «ξεφλουδίζοντας» τα στρώματα του χρόνου κατά 13 δισεκατομμύρια χρόνια και βγάζοντας στην επιφάνεια το χαμένο φως των γαλαξιών!

Η εικόνα που προέκυψε ονομάζεται Hubble Ultra-Deep Field 2014 (HUDF) και είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά «ψηφιδωτά» που έχει παράγει το τηλεσκόπιο. Σε αυτό αποκαλύπτονταν, περίπου 10.000 γαλαξίες κάνοντας τους αστρονόμους που εξερευνούν το πρώιμο Σύμπαν, να πανηγυρίζουν.

Τώρα μια ομάδα αστρονόμων έχει κάνει την εικόνα αυτή ακόμα καλύτερη. Κατά τη διάρκεια τριών ετών, οι επιστήμονες του Instituto de Astrofisica de Canarias (IAC) ανέπτυξαν και εφάρμοσαν μια τεχνική επεξεργασίας εικόνων που σχεδιάστηκε, για να αντλεί το αόρατο φως στο HUDF.

Κάλεσαν αυτή τη σύνθετη τεχνική ABYSS και μαζί της ανακτούν το αχνό φως από τα εξωτερικά άκρα των μεγαλύτερων γαλαξιών που υπάρχουν στην εικόνα.

Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα έχουν αποκαλύψει ότι τουλάχιστον ορισμένοι από αυτούς τους γαλαξίες είναι πολύ μεγαλύτεροι από όσο θεωρούσαν οι επιστήμονες, με διαμέτρους μέχρι και διπλάσιες από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η νέα εικόνα περιγράφεται σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics.

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.