ΤΟΠΟΙ

Παρεκκλήσι φτιαγμένο με κρασί!

Το ιερό στηρίζεται σε δύο βαρέλια.

Αυτό το παρεκκλήσι της Παναγίας, στην Πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ (Rio Grande do Sul), στο νοτιότερο άκρο της Βραζιλίας, έχει μια μακρά ιστορία και είναι ίσως το μοναδικό στον κόσμο που για το κονίαμα δεν χρησιμοποιήθηκε νερό, αλλά κρασί!

Στην περιοχή αυτή βρίσκεται η κοιλάδα των αμπελώνων (Vale dos Vinhedos), όπου παράγεται το 90% του κρασιού της Βραζιλίας, με περισσότερα από 30 οινοποιεία.

Στην καρδιά αυτής της κοινότητας των αμπελουργών βρίσκεται ένα παρεκκλήσι της Παναγίας του Χιονιού (Capela Nossa Senhora das Neves), το οποίο κατασκεύασαν Ιταλοί μετανάστες στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το μικροσκοπικό παρεκκλήσι διαθέτει ένα βωμό από βαρέλια κρασιού και το εξωτερικό είναι βαμμένο με το κόκκινο χρώμα του κρασιού.

Τον 19ο αιώνα, οι Ιταλοί μετανάστες εγκαταστάθηκαν στην κοιλάδα, η πλειοψηφία από τις βόρειες περιοχές του Βένετο και του Τρεντίνο. Αυτοί οι μετανάστες ήταν ως επί το πλείστον αγρότες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη νότια Βραζιλία με την υπόσχεση των δικών τους αγροκτημάτων.

Τους το είχε υποσχεθεί η αυτοκρατορική κυβέρνηση της Βραζιλίας, καθώς καταργείτο η δουλεία στη χώρα και χρειάζονταν χέρια, για να δουλέψουν στα χωράφια.

Έτσι, αντί για τους σκλάβους, έκαναν αιτήσεις σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για μετανάστες «οι οποίοι ήταν λευκοί». Οι μετανάστες από την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία ήταν ιδανικοί, επειδή ήταν και καθολικοί.

Καθώς οι Ιταλοί έφτασαν στο λιμάνι του Πόρτο Αλέγκρε, τους δόθηκαν αγροτεμάχια, για να εγκατασταθούν στην περιοχή της Σέρα Γκαούτσα (Serra Gaúcha), που είχε απότομους λόφους και βραχώδη εδάφη.

Αντί για τα κάστρα που τους υποσχέθηκαν, οι μετανάστες ζούσαν από τη γη στις πιο σκληρές συνθήκες, συχνά χωρίς να τρώνε τίποτα. Ωστόσο, πολλοί επέζησαν και μετά από τετραετή αναμονή, οι μετανάστες πήραν τίτλους κυριότητας για τα χωράφια τους.

Θέλοντας να αναδημιουργήσουν τις ανέσεις της πατρίδας τους, οι μετανάστες έφτιαξαν φάρμες με ζώα και καλλιέργησαν λαχανικά και φρούτα.

Εκεί, φύτεψαν και αμπέλια τα οποία έφεραν Γερμανοί και άρχισαν να φτιάχνουν το κρασί τους με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν στην πατρίδα τους. Στο ορεινό έδαφος και στον καυτό ήλιο της Serra Gaúcha, οι αμπελώνες τους άνθισαν.

Η θρησκεία ήταν πάντα μια σημαντική πτυχή της ζωής τους και έποικοι σύντομα στράφηκαν στην κατασκευή μιας τοπικής εκκλησίας ή παρεκκλησίου.

Σύμφωνα με τον μύθο, ένας κάτοικος είδε σε όραμα την εικόνα της Παναγίας του Χιονιού. Ένας γείτονας του, ο οποίος ήταν γλύπτης, χάραξε τη μορφή της Παναγίας σε ένα ξύλο και σκέφτηκαν να φτιάξουν το παρεκκλήσι για να τη στεγάσουν.

Το 1904, λίγο μετά τη εγκατάσταση τους στην περιοχή, τα μέλη 20 οικογενειών άρχισαν να κατασκευάζουν το παρεκκλήσι, με πέτρες, κονίαμα, πηλό και νερό.

Αλλά δεν μπορούσαν να το ολοκληρώσουν, καθώς ξεκίνησε μια περίοδος έντονης ξηρασίας, η οποία διήρκεσε δύο χρόνια. Τότε ο παπάς βρήκε τη λύση. Θα χρησιμοποιούσαν κρασί αντί για νερό. Έτσι, κάθε οικογένεια πρόσφερε 300 λίτρα κρασιού από τη δική της παραγωγή.

Μετά τη ζύμωση του πηλού με το κρασί και την προσθήκη άχυρου από σιτάρι, για σταθερότητα, υπήρχε αρκετό κονίαμα για την κατασκευή, η οποία ολοκληρώθηκε το 1907.

Η ιστορία του Capela Nossa Senhora das Neves μεταβιβάστηκε σε κάθε γενιά από στόμα σε στόμα, και παρά το γεγονός ότι εκεί δεν γίνεται λειτουργία, οι κάτοικοι της περιοχής το συντηρούν και χρησιμοποιείται μόνο ως τουριστικό αξιοθέατο.

Πάντως, το παρεκκλήσι εξακολουθεί να θεωρείται λατρευτικός χώρος από τους ντόπιους, όχι μόνο ως σύμβολο της πίστης τους, αλλά ως αντανάκλαση των ιδανικών κατά την εποχή που χτίστηκε και της εργασίας των ανθρώπων, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εκεί.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.