ΕΡΕΥΝΑ

Νέα φρούτα δημιουργούν αλλαγές στο DNA φυτών!

Άγριες ποικιλίες εξημερώνονται ταχύτατα.

Photo Credit Shandris

Άγρια φρούτα που θα χρειάζονταν δεκαετίες για να μπορέσουμε να τα γευτούμε, σε μικρό χρονικό διάστημα αναμένεται να βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, σαν τις φράουλες, μετά από γενετικές τροποποιήσεις που κάνουν οι επιστήμονες.

Η αρχή γίνεται με το Physalis pruinosa, ένα είδος άγριου φραγκοστάφυλου, γνωστού ως «groundcherry», το οποίο αναπτύσσεται στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το φρούτο αυτό σαν πειραματική δοκιμαστική περίπτωση για να δείξουν πόσο γρήγορα η επεξεργασία του γονιδιώματος CRISPR (είναι μια οικογένεια αλληλουχιών DNA) μπορεί να επιτύχει την εξημέρωση των άγριων φυτών.

Photo Credit Carstor

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι η ίδια διαδικασία εξημέρωσης μπορεί να γίνει μόνο σε λίγα χρόνια, χάρη στον απίστευτο έλεγχο που παρέχει η ακριβής γενετική επεξεργασία.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι με τη σωστή προσέγγιση, το groundcherry θα μπορούσε να προσφέρεται για μεγάλη καλλιέργεια», λέει ο επικεφαλής ερευνητής και φυτικός επιστήμονας Ζάκαρι Λίπμαν (Zachary Lippman) από το «Cold Spring Harbor Laboratory».

«Νομίζω ότι είμαστε τώρα σε ένα μέρος όπου η τεχνολογία μας επιτρέπει να φτάσουμε».

Μαζί με τους ερευνητές του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιούζ και του Ινστιτούτου Μπόις Τόμπσον, ο Lippman ανέλυσε μερικά από τα γονιδιώματα του φυτού και χρησιμοποίησε το CRISPR, για να χειριστεί τα γονίδια του.

Photo Credit Mkatzmaier

Με αυτόν τον τρόπο δόθηκε η δυνατότητα να επηρεαστεί μια ορμόνη που ρυθμίζει την ανθοφορία, ενθαρρύνοντας το φυτό να γίνει πιο συμπαγές και να παράγει καρπούς σε ομάδες και όχι μεμονωμένα.

Μια άλλη παρέμβαση έκανε τους καρπούς του πυκνότερους, ενώ μια τρίτη τροποποίηση ενίσχυσε το συνολικό μέγεθος των καρπών, αυξάνοντας τον αριθμό των σπόρων.

«Αυτό είναι αρκετά καλή απόδειξη ότι με την επεξεργασία γονιδίων μπορούμε να μεταφέρετε άλλα άγρια ​​φυτά ή μεμονωμένες καλλιέργειες στη γεωργική παραγωγή», λέει ο Lippman.

«Όσο περισσότερα βέλη έχουμε στη φαρέτρα μας για να αντιμετωπίσουμε τις γεωργικές ανάγκες στο μέλλον, τόσο καλύτερα θα είμαστε», προσθέτει.

Photo Credit Medientom

Στη συνέχεια, η ομάδα εξετάζει πώς να τροποποιήσει τη γεύση και το χρώμα του φρούτου. Η σημερινή γεύση είναι σαν ξινή βανίλια, και έχει μια «μεθυστική» οσμή.

Η σκέψη είναι ότι, όπως αναπτύσσεται αυτό το είδος επιστήμης, η ικανότητα των ερευνητών να ελέγχουν τις προσαρμοσμένες καλλιέργειες και να τις επιταχύνουν προς μαζικά επίπεδα γεωργικής παραγωγής, θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μεγαλώνουν και τρώνε διάφορα τρόφιμα.

Τα ευρήματα της μελέτης αναφέρονται στο Nature Plants.

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.