ΕΡΕΥΝΑ

Γιατί μερικοί άνθρωποι παραμένουν αδύνατοι όσο και αν τρώνε;

Τι αποκαλύπτει μελέτη-ορόσημο.

Όλοι ίσως γνωρίζουμε ανθρώπους που δεν βάζουν επάνω τους ούτε γραμμάριο βάρους, έστω και αν τρώνε πολύ, και αντίθετα κάποιοι παχαίνουν και με ελάχιστο φαγητό.

Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει τους επιστήμονες, οι οποίοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτή η ιδιαιτερότητα είναι βαθιά ενσωματωμένη στο DNA μας!

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Genetics, τέθηκε ως στόχος η «γενετική αρχιτεκτονική» της λεπτότητας και η σοβαρότητα της παχυσαρκίας στη «μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, που έχει γίνει μέχρι σήμερα».

Τα ευρήματα τονίζουν αρκετές νέες γενετικές παραλλαγές, οι οποίες συνδέονται ευρέως με τη σοβαρή παχυσαρκία και άλλες που συνδέονται με την «υγιή λεπτότητα», γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί κάποιοι άνθρωποι ευκολότερα παραμένουν αδύνατοι από άλλους.

Μεγάλο μέρος της εστίασης στη λεγόμενη «επιδημία παχυσαρκίας» αφορά περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η θερμιδική δίαιτα ή ο τεμπέλικος τρόπος ζωής – και δικαίως. Ωστόσο, όπως δείχνει αυτή η μελέτη, η γενετική μπορεί επίσης να διαδραματίσει αποφασιστικό παράγοντα.

Εν ολίγοις, η παχυσαρκία είναι μια πιο σύνθετη κατάσταση και δεν εξαρτάται μόνο από το αν τρώμε πολύ.

«Αυτή η έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι οι υγιείς αδύνατοι άνθρωποι είναι γενικά λεπτοί επειδή έχουν μικρότερο βάρος από τα γονίδια, τα οποία αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να είναι υπέρβαρο» δήλωσε η καθηγήτρια γενετικής Σαντάφ Φαρούκι (Sadaf Farooqi).

«Είναι εύκολο να βιαστούμε στην κρίση και να επικρίνουμε τους ανθρώπους για το βάρος τους, αλλά η επιστήμη δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα. Έχουμε πολύ μικρότερο έλεγχο επί του βάρους μας απ΄ ό,τι θα θέλαμε να σκεφτούμε».

Οι ερευνητές με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασαν το DNA περίπου 14.000 ανθρώπων – 1.622 αδύνατα άτομα, 1.985 σοβαρά παχύσαρκα και 10.433 άτομα, με μέσο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Μετά τον εντοπισμό των γονιδίων που φαίνεται να συνδέονται με τους πιο αδύνατους ανθρώπους, έκαναν στη συνέχεια ένα γενετικό έλεγχο για κάθε άτομο.

«Όπως αναμενόταν, διαπιστώσαμε ότι οι παχύσαρκοι είχαν υψηλότερη βαθμολογία γενετικού κινδύνου από τους φυσιολογικούς ανθρώπους, γεγονός που συμβάλλει στον κίνδυνο υπερβολικού βάρους τους. Τα γενετικά «ζάρια» παίζονται εναντίον τους», πρόσθεσε η ερευνήτρια Δρ. Ινές Μπαρόζο (Dr. Inês Barroso).

Δεν είναι σαφές πώς αυτές οι γενετικές παραλλαγές μπορούν να υπαγορεύσουν την αύξηση βάρους, αν και αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι πρόκειται για θέμα μεταβολισμού.

Η παχυσαρκία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα σε πολλά μέρη του κόσμου. Περισσότεροι από 93 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το 40% του πληθυσμού, στις ΗΠΑ χαρακτηρίζονται ως παχύσαρκοι – και αυτό το ποσοστό συνεχίζει να αυξάνεται.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αριθμός αυτός είναι περίπου ένας στους τέσσερις. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη τους θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της «επιδημίας της παχυσαρκίας» και στην τελειοποίηση ορισμένων νέων στρατηγικών απώλειας βάρους.

Η καθηγήτρια Farooqi επισήμανε: «Αν βρούμε τα γονίδια που τους εμποδίζουν τους ανθρώπους να βάλουν βάρος, ίσως μπορούμε να στοχεύσουμε σε αυτά για να βρούμε νέες στρατηγικές απώλειας βάρους και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που δεν έχουν αυτό το πλεονέκτημα».

Πηγή: Ifl Science / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.