ΕΡΕΥΝΑ

Αστροναύτες βρήκαν στο φεγγάρι βράχο από τη Γη!

Μυστήριο παραμένει γιατί ήταν εκεί.

Οι αστροναύτες της αποστολής «Απόλλων 14» που έφτασε στο φεγγάρι το 1971, συνέλεξαν διάφορα πετρώματα από το έδαφος του, τα οποία μετέφεραν στη Γη για μελέτη.

Το εντυπωσιακό στοιχείο το οποίο αποκαλύπτεται μετά από 48 χρόνια, είναι ότι ένας από τους βράχους, που είναι γνωστός ως «Big Bertha», είναι γήινης προέλευσης και μάλιστα είναι πανάρχαιος, καθώς η ηλικία του υπολογίζεται στα 4 δισεκατομμύρια χρόνια!

Οι ερευνητές έκαναν την ανακάλυψη μετά από νέα ανάλυση του βράχου, η οποία αποκάλυψε ότι αποτελείται από υψηλά επίπεδα γρανίτη και χαλαζία, τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια στο φεγγάρι, αλλά σχετικά συνηθισμένα εδώ στη Γη.

Ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε το μέταλλο ζιρκόνιο, το οποίο βρέθηκε στο σεληνιακό δείγμα και είναι ηλικίας περίπου 4.01 δισεκατομμυρίων ετών.

Τώρα, οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν το πώς ένα βράχος από τη Γη, κατέληξε στο φεγγάρι.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Earth and Planetary Science Letters ο βράχος που έχει βάρος περίπου ενός κιλού, πιθανότατα έφτασε στην επιφάνεια της Σελήνης όταν ένας αστεροειδής «έσκαψε» την επιφάνεια της Γης με την πτώση του, διαλύοντας τα συντρίμμια της «ανασκαφής» στο Διάστημα.

Οι επικεφαλής συντάκτες της μελέτης, Τζέρεμι Μπελούτσι (Jeremy Bellucci) από το Σουηδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Αλεξάντερ Νέμτσιν (Alexander Nemchin) από το Curtin University στην Αυστραλία, λένε ότι αυτό συνέβη περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια του «Καταρχαιοζωικού μεγααιώνα», μια εποχή κατά την οποία η Γη δεχόταν συνεχή χτυπήματα από μεγάλα ουράνια αντικείμενα.

Μια άλλη πιθανότητα, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, είναι ότι το κομμάτι κρυσταλλώθηκε στη Σελήνη. Αλλά για να συμβεί αυτό, το υλικό έπρεπε να έχει σχηματιστεί βαθιά μέσα στη Σελήνη, κοντά στο σεληνιακό μανδύα του, και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να φτάσει στην επιφάνεια. Η απλούστερη εξήγηση, λένε οι ερευνητές, είναι ότι προήλθε από τη Γη.

Αν και το γεγονός της παρουσία τους βράχου στο φεγγάρι είναι υπό διερεύνηση, οι αρχαίες γήινες ρίζες του, τον καθιστούν ακόμα πιο πολύτιμο, επειδή οι επιστήμονες θα μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν, για να μελετήσουν τις συνθήκες στην πρώιμη Γη.

Πηγή: Gizmodo / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.