ΤΟΠΟΙ

Υπερυπολογιστής βρίσκεται μέσα σε μια εκκλησία!

Είναι ένας από τους πιο ισχυρούς στον κόσμο!

Λέγεται «MareNostrum» (θάλασσα μας) και μπορεί να κάνει τρισεκατομμύρια ενέργειες το δευτερόλεπτο. Παρά το γεγονός ότι είναι φουτουριστικό εργαλείο, στεγάζεται σε ένα παρεκκλήσι της δεκαετίας του 1940, στην Καταλονία.

Οι επικεφαλής του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου της Καταλονίας (UPC) αποφάσισαν να συνδυάσουν την ιστορία με το μέλλον της επιστήμης των υπολογιστών, δημιουργώντας μία από τις πιο όμορφες ρυθμίσεις για τον υπερυπολογιστή τους.

Το κτήμα στο οποίο κτίστηκε το παρεκκλήσι, ήταν επί έναν αιώνα ιδιωτική κατοικία της οικογένειας Χιρόνα (Girona), της οποίας ο πατριάρχης ήταν ο Μανουέλ Χιρόνα (Manuel Girona), τραπεζίτης του 19ου αιώνα και δήμαρχος της Βαρκελώνης.

Έγινε η ιδιοκτησία του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου τη δεκαετία του 1970, μαζί με το περίφημο παρεκκλήσι Τόρε Χιρόνα (Torre Girona), το οποίο αφού επισκευάστηκε, χρησιμοποιήθηκε ως αίθουσα συνεδριάσεων και διαλέξεων.

Το 2005 αυτός ο χώρος θεωρήθηκε από τους αρμοδίους του πανεπιστημίου ως η ιδανική τοποθεσία για την έδρα του Κέντρου «Supercomputing» της Βαρκελώνης.

H επιλογή έγινε γιατί το πανεπιστήμιο ήθελε έναν μόνιμο χώρο εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, χωρίς κολώνες και με δυνατότητα να υποστηρίξει βάρος 44.5 τόνων.

Έτσι, εκτίμησαν ότι το Torre Girona ήταν το κατάλληλο κτίριο, το οποίο ανήκε στην ιδιοκτησία του πανεπιστημίου. Η απόφαση ελήφθη και σε σύντομο χρονικό διάστημα εγκαταστάθηκε ο υπερυπολογιστής.

Έγιναν προσαρμογές προκειμένου να ενισχυθεί το έδαφος γύρω από το παρεκκλήσι, καθώς έπρεπε να διατηρηθεί το βάρος του υλικού, αλλά και το γυάλινο κουτί, 120 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για να φιλοξενεί τον «MareNostrum» και να τον βοηθά να κρυώνει.

Όσο για το εξωτερικό της εκκλησίας, τα πιο αναγνωρίσιμα στοιχεία της παρέμειναν ανέγγιχτα. Το Torre Girona διαθέτει ακόμα τους αρχικούς πυλώνες του, την τοξωτή στοά και τα παράθυρα από βιτρό.

Το 2005 ο υπερυπολογιστής ήταν σε θέση να κάνει μεταξύ 42,35 και 63,8 τρισεκατομμυρίων λειτουργιών ανά δευτερόλεπτο. Από το 2017, η απόδοσή του ενισχύθηκε σε έως και 11 χιλιάδες τρισεκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο!

Ο σημερινός «MareNostrum» είναι η τέταρτη… ενσάρκωση του υπερυπολογιστή, η οποία εξαπλώνεται σε 48 σέρβερ και θεωρείται ο 25ος πιο ισχυρός υπολογιστής στον κόσμο.

Παρόλο που λειτουργεί με εξοπλισμό αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων, το «Supercomputing Center» της Βαρκελώνης επιτρέπει στους φοιτητές και τους ερευνητές να επωφεληθούν από τη δωρεάν χρήση του «MareNostrum» στις σπουδές και στις μελέτες τους.

Από την κατασκευή του το 2005, ο υπερυπολογιστής έχει συμμετάσχει σε έρευνες γύρω από διάφορους τομείς, όπως η αστροφυσική, η κλιματική μοντελοποίηση και η έρευνα για το γονιδίωμα, ενώ έχει προσφέρει αξιόλογα αποτελέσματα.

Πηγή: Vintage News / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.