ΕΡΕΥΝΑ

Ψάρια ζουν σε νερά χωρίς οξυγόνο!

Επιβιώνουν στις συνθήκες, τις οποίες διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή!

Έκπληκτοι έμειναν οι επιστήμονες όταν διαπίστωσαν ότι ψάρια που ζουν στα βαθιά νερά του ωκεανού, αναπτύσσονται σε συνθήκες σχεδόν χωρίς οξυγόνο, τις οποίες θεωρούσαν θανάσιμες!

«Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου», περιγράφει η βιολόγος ωκεανογράφος Ναταλία Γκάλο (Natalya Gallo), από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps.

«Παρατηρήσαμε χέλια (cusk-eel), «γρεναδιέρους» και μικροσκοπικούς καρχαρίες «lollipop catshark», οι οποίοι κολυμπούν σε περιοχές όπου η συγκέντρωση οξυγόνου ήταν μικρότερη από το 1 % των τυπικών επιφανειακών συγκεντρώσεων».

Το 2015, η Gallo και άλλοι ερευνητές διεξήγαγαν οκτώ καταδύσεις, με ένα τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV), σε μια αποστολή στον Κόλπο της Καλιφόρνιας με επικεφαλής το Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI).

Οι μετρήσεις από τους αισθητήρες στο ROV έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις οξυγόνου σε αυτό το περιβάλλον ήταν μεταξύ του ενός δεκάτου έως του ενός τετάρτου από όσες ανέχονται τα ψάρια.

«Ήμασταν σε ένα υποξικό (χαμηλού οξυγόνου) οικότοπο, ο οποίος θα έπρεπε να αποκλείει τα ψάρια, αλλά αντίθετα υπήρχαν εκατοντάδες ψάρια», εξηγεί.

«Πριν από αυτή την έρευνα, γνωρίζαμε ότι τα ψάρια δεν μπορούσαν να ανεχθούν αυτές τις υποξικές συνθήκες», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης, αν και αναγνωρίζουν ότι δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν πώς αυτά τα οποία βρήκαν εκεί, ανέπτυξαν την ικανότητα να επιβιώνουν.

Είναι υποθετικά πιθανό, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι διηθημένοι βράχοι να έχουν επιτρέψει στα είδη των μικρών ψαριών να αυξήσουν την πρόσληψη οξυγόνου.

Μπορούν επίσης να έχουν χαμηλές μεταβολικές ανάγκες χάρη στα μικρά, μαλακά τους σώματα, αλλά η Gallo και οι συνεργάτες της επισημαίνουν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω διεξοδικές εξετάσεις, για να επιβεβαιωθεί αυτό.

«Η συνεχιζόμενη υπερθέρμανση του ωκεανού μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τα πιο ανεκτικά σε υποξία ψάρια», λέει η ωκεανολόγος Λίζα Λέβιν (Lisa Levin).

«Η αυξημένη θερμοκρασία θα μειώσει τη διαλυτότητα του οξυγόνου στο νερό αυξάνοντας παράλληλα την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζονται τα ψάρια για να επιβιώσουν».

Η ακραία ανοχή στην υποξία, πάντως, είναι άνευ προηγουμένου, και οι ερευνητές λένε ότι χρειάζονται ένα νέο όνομα για αυτά τα ψάρια, προτείνοντας το ελληνικό «ligooxyphile» (φίλος του λίγου οξυγόνου).

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Ecology.

Πηγή: Science Alert / Βίντεο Scripps Oceanography / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.