ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι σιδερένιοι «βόλοι» του Άρη!

Μικρές σφαίρες που υπάρχουν στη Γη, αλλά και στον κόκκινο πλανήτη!

Σε πολλά μέρη στη νότια Γιούτα, στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν εκατοντάδες μικρές σιδερένιες σφαίρες, που μοιάζουν με τους βόλους που παίζαμε μικροί, οι οποίες είτε είναι ενσωματωμένες σε βράχους, είτε είναι συγκεντρωμένες σε «λακκούβες» στο έδαφος.

Αυτοί οι μικροί βόλοι ονομάζονται μόκι (moqui), μια λέξη που προέρχεται από τη φυλή Χόπι (Hopi), και σημαίνει στη γλώσσα τους «νεκροί».

Σύμφωνα με έναν θρύλο των Hopi, τα πνεύματα των προγόνων τους επιστρέφουν στη Γη τη νύχτα και παίζουν με αυτές τις μπάλες σιδήρου και τα πρωινά τις αφήνουν πίσω για να δείξουν τους συγγενείς τους ότι είναι ευχαριστημένοι.

Τα moqui αποτελούνται από ψαμμίτη ο οποίος έχει ενωθεί με αιματίτη, ένα οξείδιο του σιδήρου. Ουσιαστικά είναι στρογγυλές πέτρες από άμμο, οι οποίες έχουν καλυφθεί με ένα σκληρό κέλυφος ορυκτών οξειδίων του σιδήρου.

Ο ψαμμίτης αρχικά είχε δημιουργηθεί πριν από περίπου 180 έως 190 εκατομμύρια χρόνια, όταν το νερό άφησε τη θέση του σε μια τεράστια αμμώδη έκταση, παρόμοια με τη Σαχάρα.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, τα moqui δεν ξεπερνούν σε ηλικία τα 25 εκατομμύρια χρόνια, ενώ αυτά που βρίσκονται στο Οροπέδιο της Αριζόνας είναι ηλικίας μόλις 300.000 ετών.

Το εντυπωσιακό είναι ότι παρόμοια πετρώματα δεν βρίσκονται μόνο σε διάφορες περιοχές της Γης, αλλά ακόμα και πέρα από αυτόν τον πλανήτη.

Το 2004, το ρομποτικό όχημα ο «Mars Rover» της NASA διαπίστωσε ότι υπήρχαν και στον Άρη παρόμοιες σφαίρες, τις οποίες οι επιστήμονες έχουν ονομάσει «αρειανά βατόμουρα».

Θεωρείται ότι η… ποικιλία του Άρη σχηματίστηκε με παρόμοιο τρόπο με τις επίγειες σφαίρες, αποτελώντας στοιχείο ότι κάποτε ο κόκκινος πλανήτης είχε υγρή επιφάνεια.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.