ΤΟΠΟΙ

Απόκοσμες τοιχογραφίες σε μοναστήρι του 19ου αιώνα!

Εικόνες που θυμίζουν Ιερώνυμο Μπος!

Η Μονή της Μεταμόρφωσης, στο Σαμοβοντένε (Samovodene), στη Βουλγαρία, είναι γεμάτη με τοιχογραφίες οι οποίες διαφέρουν από αυτές που υπάρχουν συνήθως σε ορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια.

Αν και τα χρώματα τους είναι λαμπερά και φιλόξενα, αρκετά από τα θέματα  τα οποία απεικονίζονται, είναι μάλλον σκοτεινά και απόκοσμα, με σκηνές όπως του διαβόλου και δαιμόνων που επιτίθενται και βασανίζουν τους αμαρτωλούς.

Το πρώτο κτίριο του μοναστηριού στην περιοχή αυτή ιδρύθηκε στους μεσαιωνικούς χρόνους και απέκτησε αυτονομία τον 14ο αιώνα. Με τα χρόνια, καταστράφηκε από τους Οθωμανούς κατακτητές και αργότερα, εγκαταλείφθηκε.

Το σημερινό μοναστήρι ανακαινίστηκε το 1825. Τις επόμενες δεκαετίες χτίστηκε και μια νέα εκκλησία με τις υπέροχες τοιχογραφίες του αγιογράφου Ζαχάρι Ζογράφ (Zahari Zograf).

Το συγκρότημα του 19ου αιώνα έχει παραμείνει σε αυτό το μέρος, παρά τα χρόνια του κομουνισμού, όταν οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για τη θρησκεία. Ωστόσο, υπήρξαν φυσικές καταστροφές που το έπληξαν.

Το 1991, ένας τεράστιος ογκόλιθος έπεσε πάνω στο μοναστήρι και προκάλεσε κάποια ζημιά. Μάλιστα, επειδή το έδαφος είναι ασταθές, έχει ενισχυθεί με τεράστιες βίδες για να αποφευχθεί η αποδυνάμωση του κτιρίου μετά από πιθανή κατολίσθηση.

Πηγή: Atlas Obscura /  Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.