ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γκράφιτι στην Τεχεράνη!

Εξαιρετικό έργο τέχνης.

Οι Αυστραλοί καλλιτέχνες του δρόμου Φιντάν Μαγκί και Γκουίντο Φαν Χέλτεν (Fintan Magee & Guido Van Helten) είναι οι πρώτοι ξένοι, στους οποίους ανατέθηκε να εργαστούν στην πρωτεύουσα του Ιράν.

Το έργο τους σηματοδοτεί την 50ή επέτειο από την έναρξη της αυστραλιανής πρεσβείας στο Ιράν και το έργο δυστυχώς ξεκίνησε την ημέρα που οι κυρώσεις του Ντόναλτν Τραμπ τέθηκαν σε ισχύ, σηματοδοτώντας νέα ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της χώρας της Μέσης Ανατολής.

Τα έργα τέχνης στους δρόμους της Τεχεράνης έχουν ξεκινήσει από την επανάσταση του 1979 και πολλά γκράφιτι ασχολούνται με πολιτικά θέματα και συχνά είναι προπαγανδιστικά.

Οι τοιχογραφίες των πεσόντων ηρώων, εικόνες από τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ και πορτρέτα πολιτικών ηγετών κυριαρχούν.

Οι δύο καλλιτέχνες στοχεύουν με το έργο να ανατρέψουν μερικές από τις ιρανικές τοιχογραφίες, ώστε οι Ιρανοί συνάδελφοι τους να επικεντρωθούν στη ζωγραφική και τη ζωή των εργαζομένων.

Για το έργο τους οι Magee και Van Helten διερεύνησαν την κατασκευή περσικών χαλιών, που έχει συμβολική θέση μέσα στον περσικό πολιτισμό.

Αυτή η τοιχογραφία βασίζεται σε εικόνες δύο επισκευαστών χαλιών που εργάζονται στο Μεγάλο Παζάρι της Τεχεράνης. Τα περσικά χαλιά είναι παγκοσμίως γνωστά για την ποιότητα και τη χειροτεχνία τους.

Αυτή η εικόνα που ζωγράφισαν αποτίει φόρο τιμής στην αξιοπρέπεια της σκληρής δουλειάς, βάζοντας ταυτόχρονα ένα ανθρώπινο πρόσωπο σε μια σημαντική πτυχή της τέχνης και του πολιτισμού στην ασιατική χώρα.

Ο πίνακας «Οι επισκευαστές χαλιών» ενεργεί επίσης ως ευρύτερη μεταφορά για την επαγγελματική ζωή στο Ιράν. Δεκαετίες οικονομικών κυρώσεων και αποκλεισμών στις εισαγωγές έχει οδηγήσει τον πληθυσμό σε επισκευή και ανακύκλωση των προϊόντων.

Πηγή: Street Art News / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.