ΝΕΑ

Φύτρωσε βαμβάκι στο φεγγάρι!

Βλάστησε ο σπόρος που έστειλαν οι Κινέζοι!

Photo Credit CNSA/Chongqing University

Ένας από τους σπόρους βαμβακιού που μεταφέρθηκαν στο φεγγάρι από το διαστημικό ανιχνευτή «Chang’e-4» της Κίνας, είναι ο πρώτος που έβγαλε βλαστούς.

Ο σπόρος είναι τοποθετημένος μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί, το οποίο περιέχει επίσης σπόρους ελαιοκράμβης, πατάτας, και άλλων φυτών, μύκητες ζύμης, καθώς και αυγά από μύγες φρούτων.

Photo Credit CNSA/Chongqing University

Γιατί επελέγησαν αυτά τα είδη; Οι επιστήμονες από το Πανεπιστημίο Τσονγκίνγκ στη νοτιοδυτική Κίνα που δημιούργησαν αυτή τη βιόσφαιρα, θεωρούν ότι οι πατάτες θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική πηγή τροφής για τους μελλοντικούς διαστημικούς ταξιδιώτες.

Η ζύμη θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη ρύθμιση του διοξειδίου του άνθρακα και του οξυγόνου στη μίνι βιόσφαιρα και η μύγα φρούτων θα είναι ο παράγοντας της διαδικασίας φωτοσύνθεσης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βιολογική τεχνολογία για να κάνουν τους σπόρους και τα αυγά της μύγας αδρανή κατά τη διάρκεια δύο μηνών, από τη δημιουργία της βιόσφαιρας μέχρι το ταξίδι του «Chang’e-4» στο Διάστημα.

Μετά την προσγείωση του σκάφους στην άκρη του φεγγαριού στις 3 Ιανουαρίου 2019, το κέντρο ελέγχου εδάφους έδωσε εντολή στον καθετήρα να δώσει νερό στα φυτά, για να ξεκινήσει η διαδικασία της ανάπτυξης.

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική, καθώς σημαίνει ότι στο μέλλον οι οι αστροναύτες θα μπορούν να καλλιεργούν τα δικά τους τρόφιμα στο Διάστημα, ελαττώνοντας την ανάγκη επιστροφής στη Γη για ανεφοδιασμό.

Το κυλινδρικό δοχείο της μίνι βιόσφαιρας είναι κατασκευασμένο από ειδικά κράματα αλουμινίου και έχει βάρος 2,6 κιλά. Εκτός από τους σπόρους διαθέτει επίσης νερό, χώμα, αέρα, δύο μικροσκοπικές κάμερες και σύστημα ελέγχου θερμότητας.

Βίντεο SciNews

Πηγή: China Plus / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΝΕΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.