ΖΩΗ

Το χωριό που έγινε βασίλειο!

Από ένα γραφειοκρατικό λάθος.

Photo Credit AHVENAS

Μια μικροσκοπική γωνιά στη νοτιοδυτική Εσθονία, από τη μια στιγμή στην άλλη γνώρισε μεγαλεία και οι περίπου 400 κάτοικοι έγιναν κυρίαρχοι του εαυτού τους, με δικά τους λάβαρα και νόμισμα!

Το λεγόμενο «Βασίλειο του Τόργκου» (Torgu) δημιουργήθηκε το 1992, αμέσως μετά την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Εσθονίας από τη Σοβιετική Ένωση. Την εποχή εκείνη, η χερσόνησος Σέρβε (Sõrve, στο νησί Σάρεμα (Saaremaa) χωρίστηκε σε δύο δήμους, το Σάλμπε (Salme) και το (Torgu).

Photo Credit Mmh

Αν και διαμορφώθηκε το νέο σύνταγμα της Εσθονίας, οι δημόσιοι υπάλληλοι ξέχασαν εντελώς την ύπαρξη του Torgu και δεν το συμπεριέλαβαν στην επικράτεια της χώρας. Χάρη σε αυτό το ανθρώπινο λάθος, ένα κομμάτι γης ύψους 500 μέτρων έγινε ανεξάρτητο!

Αρχικά, οι κάτοικοι της περιοχής εξεπλάγησαν από αυτή την αμέλεια, αλλά σύντομα αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν το λάθος. Συγκεντρώθηκαν και έριξαν την ιδέα να κάνουν τη δική τους χώρα, η οποία είχε ως πολίτευμα την βασιλεία.

Photo Credit AHVENAS

Ο θρόνος προσφέρθηκε σε έναν δημοσιογράφο και πολιτικό ακτιβιστή, τον Κίριλ Τέιτερ (Kirill Teiter), ο οποίος τον αποδέχτηκε και έγινε ο πρώτος (και μοναδικός) μονάρχης που κυβέρνησε το νεοσυσταθέν «Βασίλειο του Torgu».

Το βασίλειο έβγαλε τη δική του σημαία, ένα οικόσημο με το «σαλιγκάρι-δράκο» ως το εμβληματικό ζώο, και το δικό του νόμισμα, το «kirill», το οποίο ισοδυναμούσε με μισό λίτρο τοπικής βότκας!

Photo Credit AHVENAS

Όταν ψηφίστηκε ένας νέος νόμος το 1993, η περιοχή Torgu επισήμως εντάχθηκε στην Εσθονία, αλλά οι ντόπιοι προτιμούσαν να έχουν το δικό τους βασίλειο.

Όμως, το 2017, όλοι οι δήμοι του νησιού συγχωνεύθηκαν σε έναν και έτσι οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να αποδεχτούν τον νέο καθεστώς, έχοντας όμως βασίλειο στις καρδιές τους…

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.