ΕΡΕΥΝΑ

Η Μόνα Λίζα δεν σε «παρακολουθεί»!

Επιστήμονες λένε ότι είναι μύθος το «μαγικό» της βλέμμα!

Ένα από τα παράξενα που έχουν κυκλοφορήσει επί χρόνια γύρω από το αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, το περίφημο βλέμμα της Τζοκόντα, βάλθηκαν να αποκαθηλώσουν επιστήμονες.

Όπως λέγεται, τα μάτια της σε παρακολουθούν ανεξάρτητα από το σημείο που βρίσκεσαι μέσα στην αίθουσα, στην οποία εκτίθεται ο διάσημος πίνακας στο Λούβρο.

Αλλά αυτή η επί τόσα χρόνια κοινή αποδοχή, που μάλιστα έχει πάρει το όνομα «Φαινόμενο της Μόνα Λίζα», αποδεικνύεται ότι είναι λάθος. Τα μάτια της Τζοκόντα δεν «ακολουθούν» τους θεατές!

Photo Credit Victor Grigas

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η Μόνα Λίζα κοιτάζει σε μια μια γωνία που είναι 15,4 μοίρες μακριά από το σημείο που βρίσκεται ο παρατηρητής, πολύ έξω από το εύρος στο οποίο οι άνθρωποι συνήθως αισθάνονται ότι κάποιος τους κοιτάζει επίμονα.

Με άλλα λόγια, ο συγγραφέας της μελέτης Γκέρνοντ Χόρστμαν (Gernot Horstmann), ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ, ειδικευμένος στη μελέτη της κίνησης των ματιών, υποστηρίζει ότι το πορτρέτο «δεν σε κοιτάζει».

Το αποτέλεσμα της έρευνας που διενήργησε ο Horstmann και οι συνεργάτες του, είναι απολύτως πραγματικό, είπε ο ίδιος, για να τονίσει εμφατικά ότι ο μύθος που έχει καλλιεργηθεί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Εάν ένα πρόσωπο σε πίνακα ή φωτογραφία κοιτάζει ευθεία μπροστά, ακόμη και οι άνθρωποι που βλέπουν το πορτρέτο από μια γωνία θα αισθάνονται ότι «παρακολουθούνται» από το βλέμμα του.

Όσο η γωνία του βλέμματος του δεν είναι μεγαλύτερη από 5 μοίρες μακριά από κάθε πλευρά, εμφανίζεται τότε το «Φαινόμενο της Μόνα Λίζα».

Ο Horstmann και ο συν-συγγραφέας της έρευνας και επιστήμονας υπολογιστών Σεμπάστιαν Λοτ (Sebastian Loth), επίσης του Πανεπιστημίου Μπίλεφελντ, μελέτησαν αυτό το αποτέλεσμα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης όταν ο Horstmann συνειδητοποίησε ότι το πορτρέτο δεν τον κοιτάζει.

Για να βεβαιωθεί ότι δεν ήταν μόνο αυτός, οι ερευνητές ζήτησαν από 24 άτομα να δουν τις εικόνες της Μόνα Λίζα σε οθόνη υπολογιστή. Όλοι διαπίστωσαν ότι η Τζοκόντα δεν τους έβλεπε ευθεία, αλλά λίγο δεξιά, με αποτέλεσμα να μην αισθάνονται… παρακολούθηση.

«Η γωνία του βλέμματος της είναι σαφώς έξω από το εύρος όπου αισθάνεσαι ότι σαν κοιτούν», ανέφερε ο Horstmann.

Photo Credit  Cayetano

Τώρα, γιατί οι άνθρωποι εκφράζουν την πεποίθηση ότι τα μάτια της Μόνα Λίζα φαίνεται να ακολουθούν τον θεατή, είναι κάτι που οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν.

Είναι δυνατό, είπε Horstmann, οι άνθρωποι να έχουν την επιθυμία να δουν το πορτρέτο, κι έτσι νομίζουν ότι η γυναίκα τους κοιτάζει ευθεία, ακόμα και όταν δεν είναι. Ή ίσως, πρόσθεσε, οι άνθρωποι που πρώτα εφάρμοσαν τον όρο «Φαινόμενο της Μόνα Λίζα», το έκαναν γιατί τους άρεσε… το όνομα!

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό i-Perception.

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.