ΖΩΗ

Ο πιο ψυχρός μαραθώνιος του κόσμου!

Πάγωσαν ακόμα και τα μάτια των αθλητών!

Σε θερμοκρασίες που δεν μπορούμε να φανταστούμε, έγινε ένας μαραθώνιος στο χωριό Οϊμιάκον (Oymyakon), στη Γιακουτία (Yakutia), στη Ρωσία.

Δεκαέξι δρομείς αγωνίστηκαν μέσα στα χιόνια, την ώρα που το θερμόμετρο έδειχνε -52 βαθμούς Κελσίου.

Οι τολμηροί αθλητές – ο νεότερος ήταν 21 ετών και οι μεγαλύτερος 71, όλοι ειδικά εκπαιδευμένοι – ταξίδεψαν 928 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Γιακούτσκ στο πιο «παγωμένο» κατοικημένο χωριό της Ρωσίας, το Oymyakon στις 5 Ιανουαρίου 2019, για να συμμετάσχουν σε δρόμους 5, 10, 20, 30 και 42 χιλιομέτρων.

Στην αρχή της διαδρομής η θερμοκρασία ήταν μείον 52 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο αθλητής που έκανε το πέρασμα του σημείου των 39 χιλιομέτρων, είδε το θερμόμετρο να έχει… ζεσταθεί, στους -48 βαθμούς!

«Θέλαμε να κάνουμε αυτόν τον αγώνα , για να δείξουμε ότι οι αθλητές μπορούν να προσαρμοστούν σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες», δήλωσε ο Ρώσος πρωταθλητής Γεγκόρ Αμπράμοφ (Yegor Abramov).

«Θα μπορούσαμε να δούμε την έκπληξη στα μάτια των τουριστών που ταξίδεψαν εδώ από την Αυστραλία, την Ταϊβάν, την Ιαπωνία και την Ινδία για να παρακολουθήσουν τον πιο ψυχρό αγώνα στον κόσμο», δήλωσε η δρομέας Σαργκιλάνα Νεστρόγιεβα (Sargylana Neustroyeva).

Αυτή ήταν η πρώτη προσπάθεια να διοργανωθεί ο πιο ψυχρός μαραθώνιος και όπως λένε οι οι αθλητές και οι διοργανωτές θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Το Oymyakon με τους 450 κατοίκους, έχει κλίμα ψυχρό υποπολικό, το οποίο προκαλεί υπερβολικά ψυχρούς χειμώνες και καλοκαίρια με σχετικά υψηλή θερμοκρασία την ημέρα και αρκετά πιο χαμηλή θερμοκρασία το βράδυ.

Την ημέρα η θερμοκρασία τον χειμώνα κινείται από -40 έως -50 βαθμούς Κελσίου, ενώ μια λιγότερο ψυχρή ημέρα μπορεί να πλησιάσει κοντά στους -35. Τις ψυχρότερες νύχτες το θερμόμετρο έχει φτάσει τους -60 βαθμούς Κελσίου.

Μάλιστα, τα χιόνια μπορεί να φτάσουν τα 2 μέτρα ύψος. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία την ημέρα είναι γύρω στους 20-25 βαθμούς Κελσίου, αλλά τη νύχτα πέφτει στους 9-10.

Σε αυτό το χωριό καταγράφηκε θερμοκρασία −67,7 βαθμών Κελσίου στις 6 Φεβρουαρίου 1933, γεγονός που του έδωσε τον τίτλο του πιο παγωμένου οικισμού στον πλανήτη.

Πηγή: Siberian Times / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.