ΖΩΗ

Η πόλη που απαγορεύει την έξοδο των νέων!

Μόλις βραδιάζει όλοι στα σπίτια τους!

Η μικρή πόλη Λαϊτίλα (Laitila), των 8.000 κατοίκων βρίσκεται στην νοτιοδυτική Φινλανδία και εισήγαγε μια αμφιλεγόμενη απαγόρευση κυκλοφορίας για τα παιδιά και τους εφήβους της σχολικής ηλικίας.

Με βάση την απόφαση των τοπικών Αρχών τα παιδιά ηλικίας 7-13 ετών θα πρέπει να είναι στο σπίτι τους μέχρι τις 19.30 και οι μεγαλύτεροι μαθητές δεν θα πρέπει να μένουν έξω αργότερα από τις 21.00!

Οι νέοι θα έχουν ένα… διάλειμμα της απαγόρευσης τα σαββατοκύριακα, όταν οι δύο ηλικιακές ομάδες, οι οποίες αριθμούν συνολικά περίπου 900 μαθητές, θα μπορούν να περιπλανηθούν στους δρόμους μέχρι το 20.30 και το 23.00 αντίστοιχα.

Ο επικεφαλής της εκπαίδευσης της Laitila, Tuomas Kankaanpää, λέει ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι «άτυπη» και εξαρτάται από τη συνεργασία των κατοίκων της πόλης.

Είπε ακόμη ότι το συμβούλιο «μπορεί μόνο να εκδώσει σύσταση», καθώς ο νόμος δεν προβλέπει καμία εκτελεστική απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ο βασικός στόχος είναι να αποφευχθούν τα ξενύχτια, τα οποία συνήθως συνοδεύονται με κατάχρηση αλκοόλ, ώστε οι μαθητές να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους στο σχολείο, ενώ παράλληλα θα βρίσκεται περισσότερη ώρα μαζί όλη η οικογένεια.

Η ώθηση για την απαγόρευση της κυκλοφορίας προήλθε από την «ομάδα ευημερίας των παιδιών και των νέων» της Laitila, η οποία περιλαμβάνει εκπροσώπους διαφόρων συλλόγων καθώς και τους ίδιους τους μαθητές, ενώ ρωτήθηκε και η γνώμη γονέων και κηδεμόνων σε μια ηλεκτρονική έρευνα.

Πάντως, το σχέδιο της Laitila μοιάζει με μια απαγόρευση της κυκλοφορίας των στην Ισλανδία το 1997, η οποία πιστώνεται με τη δραστική μείωση του προβλήματος των αλκοολισμού και των ναρκωτικών από ανηλίκους.

Επίσης, η πόλη αυτή δεν είναι η μοναδική που επιβάλει μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, καθώς ανάλογες προσπάθειες έχουν γίνει από το 2000 και σε άλλα μέρη της Φινλανδίας.

Αλλά η εμπειρία δεν ήταν απολύτως θετική, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από τους νέους, ενώ οι αστυνομικοί δήλωσαν αναρμόδιοι για την εφαρμογή του μέτρου, καθώς δεν υπάρχει νομοθεσία παραπέμποντας στους γονείς για τον έλεγχο των παιδιών τους.

Πηγή: BBC / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.