DESIGN

Το τεράστιο κουκλόσπιτο!

Δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα!

Οι διαστάσεις του κουκλόσπιτου με τα εννέα δωμάτια, ήταν 2 μέτρα πλάτος και 2,5 μέτρα ύψος και θεωρείται ένας ιστορικό ντοκουμέντο για τα σπίτια στην Ολλανδία και τις συνήθειες των γυναικών εκείνη την εποχή.

Δημιουργός του είναι η Petronella Oortman (Πετρονέλα Όρτμαν) και αποτελεί μόνιμο έκθεμα του Κρατικό Μουσείο της Ολλανδίας (Rijksmuseum), στο Άμστερνταμ.

Όπως γράφει στο άρθρο της η Σούζαν Μπρούμχολ (Susan Broomhall), καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αυστραλίας, το κουκλόσπιτο της Oortman (1656-1716) εντάσσεται από τους ιστορικούς ανάμεσα στις πιο ασυνήθιστες πηγές για τη ζωή των γυναικών στο παρελθόν.

Η Petronella προερχόταν από μια μεγάλη οικογένεια επτά παιδιών και μεγάλωσε στο κανάλι Singel του Άμστερνταμ. Ο πατέρας της ήταν κατασκευαστής πυροβόλων όπλων.

Άρχισε να κατασκευάζει το κουκλόσπιτο κατά τη διάρκεια του δεύτερου γάμου της με έναν μεταπωλητή μεταξιού, τον Γιχάνες Μπραντ (Johannes Brandt). Το σπίτι της Petronella φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1680 πριν από τη γέννηση τεσσάρων παιδιών.

Όπως και οι πλούσιες γυναίκες της εποχής της, ξόδεψε τεράστια χρηματικά ποσά για τη δημιουργία και τη διακόσμηση του κουκλόσπιτου, αναθέτοντας τα έργα τέχνης και τα έπιπλα για τον μικροσκοπικό της κόσμο σε κορυφαίους κατασκευαστές και καλλιτέχνες.

Το σπίτι, είναι φτιαγμένο από τερακότα και κασσίτερο. Ορισμένες γυναίκες κρατούσαν λεπτομερή σημειωματάρια για τις προσθήκες, τις δαπάνες και τις ανακαινίσεις στα κουκλόσπιτα τους, τα οποία ήταν σαν ντουλάπια για να βάζουν τα πράγματα τους.

Το σπίτι της Petronella ζωγράφισε ακόμη και ένας τοπικός καλλιτέχνης, ο Γιάκομπ Άπελ (Jacob Appel), που το έδειχνε γεμάτο ζωή.

Το κουκλόσπιτο πριν τοποθετηθούν τα αντικείμενα και οι κούκλες, μόνο με τη ζωγραφική του Appel.

Όταν η Petronella πέθανε σε ηλικία 60 ετών, το κουκλόσπιτο πέρασε στη μοναδική κόρη της, Εντρίνα (Hendrina). Αυτές οι κατασκευές αναφέρονταν συχνά στις διαθήκες των ιδιοκτητών τους ως σημαντικά αγαθά τα οποία μεταφέρονται μέσω της οικογένειας, συνήθως από γυναίκα σε γυναίκα.

Το σπίτι της Petronella, που σήμερα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εκθέματα στο Rijksmuseum του Άμστερνταμ, δεν ήταν παιδικό παιχνίδι. Είναι πιθανό να επιδεικνυόταν μόνο σε ενήλικες επισκέπτες, προκειμένου να θαυμάσουν την έξυπνη δεξιοτεχνία, το δημιουργικό όραμα, αλλά και τον πλούτο του ιδιοκτήτη του.

Σύμφωνα με την Hendrina, η μητέρα της έδωσε περίπου 30.000 φιορίνια για να φτιάξει το κουκλόσπιτο, ένα τεράστιο ποσό με το οποίο μπορούσε τότε να αγοράσει ένα κανονικό σπίτι.

Ωστόσο, μια απογραφή του αδελφού της Γιαν (Jan), στο οποίον πέρασε το κουκλόσπιτο αργότερα εκτιμά την αξία του σε μόλις 700 φιορίνια.

Πάντως, όσο και να ήταν το κόστος, αυτό που μένει είναι η ιστορία η οποία καταγράφεται μέσα στα μικρά δωμάτια αυτού του κουκλόσπιτου.

Πηγή: The Conversation / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.