ΤΟΠΟΙ

Ο πανέμορφος τεχνητός καταρράκτης!

Δημιουργήθηκε από τους αρχαίους Ρωμαίους!

Photo Credit mass911

Ο καταρράκτης Μαρμόρε (Cascata delle Marmore), είναι ο ψηλότερος του κόσμου ανάμεσα σε αυτούς που κατασκεύασαν οι άνθρωποι, καθώς το συνολικό ύψος του φτάνει τα 165 μέτρα.

Βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Τέρνι (Terni), στην περιοχή της Ούμπρια, στην Ιταλία, και αποτελείται από τρία επίπεδα. Η ιδιαιτερότητα του δεν οφείλεται αποκλειστικά στην ομορφιά του, αλλά και στο γεγονός ότι είναι προϊόν ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση.

Η διαδικασία για τη δημιουργία του ξεκίνησε το 271 π.Χ. σαν μια προσπάθεια να αποστραγγιστεί ένας βάλτος που προκαλούσε ασθένειες στους κατοίκους. Πέρασε από διάφορα στάδια και τελικά απέκτησε τη σημερινή του μορφή στα τέλη του 18ου αιώνα.

Photo Credit Croberto68

Η πηγή του είναι ένα τμήμα των υδάτων του ποταμού Βελίνο (Velino), ο οποίος χύνεται στην κάτω κοιλάδα του Reiti και συναντάται με τον ποταμό Νέρα (Nera).

Πρώτος ο Ρωμαίος σύμβουλος Manius Curius Dentatus διέταξε την κατασκευή ενός καναλιού, για να υπάρξει διέξοδος στα νερά του βάλτου και να καταπολεμηθεί η ελονοσία.

Ωστόσο, η λύση αυτή δεν λειτούργησε όπως αναμενόταν. Το νερό δεν έβρισκε δρόμο για να φύγει και εκτός από την κοιλάδα του Reiti, πλημμύριζε και την κοιλάδα του Τέρνι (Terni), μέχρι να εκτραπεί.

Photo Credit ValerioMei

Οι κάτοικοι άρχισαν να τσακώνονται για το κανάλι που έφερε πλημμύρες και το ζήτημα έφτασε μέχρι τη γερουσία το 54 π.Χ. χωρίς και πάλι να βρεθεί λύση, με το το πρόβλημα να μένει άλυτο επί αιώνες.

Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την ανάπτυξη του φεουδαρχικού συστήματος σταμάτησε η συντήρηση του καναλιού και επανήλθε ο βάλτος.

Από τον 15ο αιώνα άρχισαν πάλι οι διαδικασίες για την κατασκευή νέου πιο λειτουργικού καναλιού με βαλβίδες ασφαλείας και το 1787 οι τελικές προσαρμογές οδήγησαν στη σημερινή του μορφή με σχέδια του αρχιτέκτονα Αντρέα Βίτσι (Andrea Vici).

Photo Credit Lucky Team Studio

Με τη δημιουργία του καταρράκτη επιλύθηκαν τα προβλήματα των πλημμυρών, ενώ αργότερα έγιναν νέα έργα ώστε να τροφοδοτείται από τα νερά του Velino και ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Το νερό απελευθερώνεται δύο φορές καθημερινά, μία ώρα κάθε φορά – μεταξύ 12:00 και 13:00 και πάλι μεταξύ 16:00 και 17:00. Κατά τη διάρκεια των διακοπών, κυκλοφορούν επιπλέον νερά για να απολαύσουν οι τουρίστες.

Photo Credit MilaCroft

Photo Credit Shchipkova Elena

Photo Credit Carlo grifone

Photo Credit Geobia

Photo Credit Ilasud

Photo Credit Jan Kronsell

Photo Credit Paolo Carnassale

Photo Credit Paolo Carnassale

Photo Credit Gippy73

Photo Credit Gippy73 

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.