ΕΡΕΥΝΑ

Να πώς είναι η «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού»!

Οι πρώτες εικόνες από κινεζικό ρομποτικό όχημα!

Η Κίνα έγραψε ιστορία, καθώς πέτυχε την ομαλή προσεδάφιση του ρομποτικού οχήματος «Chang’e-4» στην αθέατη «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού», στις 3 Ιανουαρίου 2019, στέλνοντας στη Γη τις πρώτες φωτογραφίες από τη Σελήνη.

Μέχρι την κινέζικη αποστολή οι εικόνες που υπήρχαν για αυτό το τμήμα του φεγγαριού, ήταν από δορυφόρους που βρίσκονταν σε τροχιά και όχι από το έδαφος. Η πρώτη εικόνα δείχνει τον κρατήρα Von Karman διαμέτρου 180 χιλιομέτρων, τον οποίο αρχίζει να εξερευνά το όχημα.

Μετά την προσγείωση, οι ηλιακοί συλλέκτες και οι κεραίες του «Chang’e-4» ξεδιπλώθηκαν υπό τον έλεγχο των διαστημικών μηχανικών στο Πεκίνο, αρχίζοντας την μετάδοση εικόνων στη Γη.

Τα όργανα που βρίσκονται επί του διαστημικού σκάφους, θα έχουν ως στόχο να μελετήσουν την τοπική σεληνιακή γεωλογία, να ερευνήσουν το εσωτερικό του φεγγαριού και να αναλύσουν τον ηλιακό άνεμο – ένα ρεύμα σωματιδίων υψηλής ενέργειας που ρέουν από τον ήλιο.

Τα πειράματα επί του σκάφους θα ελέγξουν επίσης πόσο καλά μπορούν να αναπτυχθούν τα φυτά στην ασθενή σεληνιακή βαρύτητα!

Η «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» έχει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς είναι χαραγμένη από βαθείς και ανεξερεύνητους κρατήρες.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν γιατί υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο όψεων του φεγγαριού, αλλά πιστεύουν ότι αυτές πιθανόν χρονολογούνται από την αρχή της δημιουργίας της Σελήνης.

Η λεκάνη Aitken, όπου έχει προσγειωθεί το «Chang’e 4», είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος κρατήρας της Σελήνης. Η χρονολόγηση της θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να περιορίσει το «παράθυρο» για μια περίοδο έντονου «βομβαρδισμού» της Σελήνης από αστεροειδείς κατά τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος.

Το «Chang’e-4» περιλαμβάνει μια άκατο προσεδάφισης βάρους 3,6 μετρικών τόνων και το μικρό ρομποτικό όχημα «Yutu», βάρους 140 κιλών.

Το ραντάρ του ρόβερ θα μπορεί να μελετήσει το έδαφος σε βάθος έως 100 μέτρων κάτω από την επιφάνεια. Διαθέτει επίσης τρεις κάμερες και μια σειρά από επιστημονικά όργανα, μεταξύ των οποίων έναν αναλυτή σεληνιακής σκόνης, ένα αναλυτή ηλεκτρικού πεδίου και έναν σεληνιακό σεισμογράφο.

Ακόμη, θα μεταφέρει ένα πείραμα 28 κινεζικών πανεπιστημίων που αφορά σε μια μίνι «σεληνιακή βιόσφαιρα», μια αλουμινένια σφαίρα βάρους τριών κιλών, που περιέχει νερό, θρεπτικά συστατικά και αέρα και μέσα στην οποία θα επιχειρηθεί να φυτρώσουν σπόροι από πατάτες και άλλα φυτά.

Το πείραμα θα αποτελέσει «πιλότο» για τα μελλοντικά σχέδια δημιουργίας κινεζικής σεληνιακής βάσης και τροφοδοσίας της με αγροτικά προϊόντα σεληνιακής καλλιέργειας.

Πηγή: Guardian και Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.