ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο ποταμός που «αιμορραγεί»!

Τα νερά του έχουν κόκκινο χρώμα από τη διάβρωση του εδάφους!

Photo Credit NASA

Ο ποταμός Μπετσιμπόκα (Betsiboka) είναι ένας από τους μεγαλύτερους στη Μαδαγασκάρη, με μήκος που φτάνει τα 525 χιλιόμετρα και διακρίνεται από το Διάστημα για το χρώμα των νερών του.

Παράλληλα, είναι μια σοβαρή ένδειξη για την καταστροφική διάβρωση που μαστίζει τη νησιωτική χώρα του Ινδικού Ωκεανού, από τα μέσα του 20ου αιώνα.

Το έντονο κόκκινο χρώμα είναι το αποτέλεσμα ιζημάτων πλούσιων σε σίδηρο, τα οποία προέρχονται από τους λόφους κατά τη διάρκεια έντονων βροχών και εναποτίθενται στην κοίτη του ποταμού.

Photo Credit Axelspace

Εκτιμάται ότι πάνω από 100 μετρικοί τόνοι ανά στρέμμα χάνονται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, «βάφοντας» τον ποταμό Betsiboka στο κόκκινο και αφήνοντας βαθιά φαράγγια, γνωστά ως Lavaka, στα ορεινά.

Οι αστροναύτες που φωτογράφισαν τον «κόκκινο ποταμό», παρατήρησαν ότι από το Διάστημα φαίνεται πως η Μαδαγασκάρη «αιμορραγεί μέχρι θανάτου».

Η αποψίλωση των δασών αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα για τη Μαδαγασκάρη, καθώς είναι ένα από τα κορυφαία σημεία διατήρησης της βιοποικιλότητας παγκοσμίως λόγω του μεγάλου αριθμού ενδημικών ειδών που ζουν εδώ και βασίζονται στη δασική κάλυψη του νησιού, η οποία χάνεται με ταχύτητα.

Photo Credit Wikimedia Commons

Τα τελευταία χρόνια, η Μαδαγασκάρη χάνει τα δάση της λόγω της κοπής των δέντρων για βοσκοτόπια ή καλλιέργειες. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε μετά τη δεκαετία του 1950 ως συνέπεια της αυξημένης παραγωγής καφέ για εξαγωγές.

Εκτός από την παραδοσιακή γεωργική πρακτική, η παράνομη υλοτομία για ξυλεία και κάρβουνο, έχει οδηγήσει σε δραματική απώλεια τροπικού δάσους.

«Με πληθυσμό 14 εκατομμυρίων ανθρώπων και με αυξανόμενη ανάπτυξη, η Μαδαγασκάρη βρίσκεται σε τεράστια πίεση για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του λαού της και να διατηρήσει το φυσικό περιβάλλον», παρατηρεί η NASA.

Photo Credit NASA

«Οι επιστήμονες φοβούνται ότι η ταχεία και συμπληρωματική εκκαθάριση των δασών του νησιού για σοδειές όπως το βαμβάκι και ο καπνός, θέτουν σε κίνδυνο τον οικοτόπο των πολυάριθμων φυτικών και ζωικών ειδών που είναι μοναδικά στο νησί, δημιουργώντας ταυτόχρονα προβλήματα διάβρωσης του εδάφους που επηρεάζουν την ποιότητα του νερού και την παραγωγικότητα των γεωργικών εκτάσεων».

Photo Credit NASA

Photo Credit NASA

Photo Credit NASA

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.