ΕΡΕΥΝΑ

Το ροζ δεν υπάρχει!

Τι λένε οι ερευνητές!

Ξεχάστε τα φλαμίνγκο, τα άνθη της κερασιάς, και δεκάδες άλλα ροζ αντικείμενα, καθώς οι επιστήμονες βάλθηκαν να μας τρελάνουν, λέγοντας ότι το ροζ που βλέπουμε, δεν υπάρχει!

Όπως λένε, το ροζ δεν είναι ένα πραγματικό χρώμα, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που μπορεί να σκεφτεί ο καθένας μας. Ως αυτόνομο χρώμα δεν υπάρχει στο φάσμα του ορατού φωτός, που περιλαμβάνει το κόκκινο, το κίτρινο, το μπλε, δηλαδή τα βασικά χρώματα, μαζί με το ιώδες, το πράσινο, το βιολετί και το πορτοκαλί.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα χρώματα που βλέπουμε, δεν μπορούμε να αναπαραστήσουμε το ροζ με μία μόνο συχνότητα φωτός, καθώς δεν υπάρχει από μόνο του. Δεν είναι αρκετά κόκκινο, αλλά σίγουρα δεν είναι βιολετί. Αντ’ αυτού, είναι ένας συνδυασμός από μερικά άλλα χρώματα.

Μπορεί το ροζ να μην υπάρχει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ροζ δεν είναι χρώμα. «Φυσικά το ροζ είναι ένα χρώμα», δήλωσε η Τζιλ Μόρτον (Jill Morton), εμπειρογνώμονας στη θεωρία και στην ψυχολογία των χρωμάτων. «Αλλά είναι ένα επιπλέον φασματικό χρώμα, το οποίο πρέπει να αναμιχθεί με άλλα, για να δημιουργηθεί».

Εάν παραβιάζετε τους κανόνες του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, ίσως είναι πιο ακριβές να ονομάζετε ροζ «μια απόχρωση του κόκκινου». Άλλωστε η αντίληψή μας για το χρώμα δεν είναι τόσο απλή όσο ένα γραμμικό φάσμα, περιλαμβάνει επίσης αρκετές αποχρώσεις.

Και όπως αναφέρουν οι ειδικοί, «το χρώμα δεν είναι στην πραγματικότητα ιδιοκτησία του φωτός ή των αντικειμένων που το αντανακλούν, είναι μια αίσθηση που δημιουργείται μέσα στον εγκέφαλο του ανθρώπου».

Πηγή: Ifl Science / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.