ΕΡΕΥΝΑ

«Χριστουγεννιάτικο» χιόνι στον Άρη!

Τεράστιος κρατήρας γεμάτος με πάγο!

Οι εικόνες από τον «κόκκινο πλανήτη» που έστειλε το διαστημικό όχημα «Mars Express», θα μπορούσαν να έχουν τραβηχτεί στα Ιμαλάια ή σε κάποιο βουνό της Γης.

Ωστόσο, πρόκειται για τον γιγαντιαίο κρατήρα Κορολέφ (Korolev), ο οποίος βρίσκεται στον ψυχρό βόρειο πόλο του Άρη, με διάμετρο 80.5 χιλιομέτρων και είναι γεμάτος πάγο.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δελεαστικό θέαμα, όχι μόνο επειδή υπάρχει η έντονη αντίθεση κόκκινου λευκού, αλλά επειδή ο κρατήρας είναι γεμάτος με πάγο ο οποίος έχει σχεδόν δύο χιλιόμετρα βάθος.

Η αποστολή «Mars Express» ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), και είναι επικεντρωμένη στους παγετώνες στις πολικές περιοχές του Άρη.

Ο πάγος του κρατήρα Korolev είναι ανθεκτικός στην τήξη κατά τη διάρκεια των θερμότερων καλοκαιρινών εποχών, επειδή η μάζα του δημιουργεί μια «παγίδα», εξηγεί η ESA.

Όταν ο αέρας ταξιδεύει πάνω από τον κρατήρα, ψύχεται και προστίθεται στον πάγο, δημιουργώντας μια δροσερή «ασπίδα» για τη διατήρηση του.

Έτσι, όσο αλλάζουν οι εποχές, ο Korolev παραμένει γεμάτος πάγο. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους κρατήρες του πλανήτη, ακόμη και σε πιο δροσερές περιοχές, δεν παραμένουν παγωμένοι όλο το χρόνο.

Καθώς το όχημα «Mars Express» πετά πάνω από τον πλανήτη, παίρνει φωτογραφίες από διαφορετικές λωρίδες εδάφους και τις μεταδίδει στη Γη.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες της ESA συνδυάζουν τις φωτογραφίες αυτές για να δημιουργήσουν μια συνεκτική εικόνα των διαφορετικών μορφών του Άρη, με τις αποξηραμένες λίμνες και τις μάζες παγωμένου νερού.

Οι συγκεκριμένες εικόνες του Korolev είναι σύνθετες, αποτελούμενες από πέντε διαφορετικές φωτογραφίες, καθεμία από τις οποίες λαμβάνεται σε ξεχωριστή τροχιά γύρω από τον Άρη.

Ο κρατήρας πήρε το όνομα του από έναν «γίγαντα» στην ιστορία του διαστήματος, το επιστήμονα Sergei Korolev.

Ο Korolev ως επικεφαλής του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος ήταν ο άνθρωπος που νίκησε τους Αμερικανούς στον τομέα του Διαστήματος. Οι Σοβιετικοί, υπό την ηγεσία του, έστειλαν στο Διάστημα τόσο τον πρώτο άνθρωπο, όσο και τον πρώτο δορυφόρο.

Πηγή: Mashable / Εικόνες ESA / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.