ΕΡΕΥΝΑ

Πότε τα παιδιά σταματούν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη;

Τι διαπιστώνει διεθνής μελέτη.

Όλοι έχουμε μεγαλώσει με τον Άγιο Βασίλη που έρχεται από την καμινάδα ή τα παράθυρα, για να φέρει τα δώρα. Ο μύθος είναι εξαιρετικός για τα παιδιά, τα οποία όμως μετά από κάποια ηλικία ανακαλύπτουν πώς ο παχουλός άγιος με τα δώρα και τα ελαφάκια, δεν είναι αληθινός.

Οι ψυχολόγοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα αυτό, εξετάζοντας πόσο η ανακάλυψη της αλήθειας τα επηρέασε ψυχολογικά, καθώς κατέρρευσε κάτι που πίστευαν και ομόρφαινε τη ζωή τους τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Το 2016, ο Κρίστοφερ Μπόιλ (Christopher Boyle), αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ συνέγραψε ένα σύντομο δοκίμιο, με το οποίο αμφισβητούσε την αξία του ψέματος για τον Άγιο Βασίλη.

«Αλλά οι ενήλικες δεν σκοπεύουν να σταματήσουν το ψέμα τους! Δεν υπολογίζουν, ωστόσο, ότι όταν τα παιδιά μάθουν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη, μπορεί να πιστέψουν ότι τους είχαν πει και πολλά ψέματα και για άλλα θέματα», υποστήριζε.

Τώρα, ο Boyle επιστρέφει με μια νέα έρευνα που προσφέρει κάποια εικόνα για το πόσο η αλήθεια επηρέασε τα παιδιά που πίστευαν στον Άγιο Βασίλη, και αν τα απογοήτευσε.

Αν και η έρευνα συνεχίζεται και δεν θα κυκλοφορήσει μέχρι το 2019, στο πνεύμα της εποχής των… ψεμάτων, ο Boyle δημοσίευσε προκαταρκτικά στοιχεία 1.200 ερωτηθέντων από όλο τον κόσμο.

Η μελέτη ζητά από τους συμμετέχοντες να αναλογιστούν τις παιδικές αναμνήσεις τους για τον Άγιο, την πίστη τους σε ολόκληρη τη… συνωμοσία του Βόρειου Πόλου και πώς η ανακάλυψη της αλήθειας επηρέασε τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα ευρήματα, το μέσο παιδί στην Αγγλία σταματά να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη μόλις γύρω στην ηλικία των 8 ετών, ενώ ανάλογα είναι τα ποσοστά και στις ΗΠΑ, όπου μια έρευνα, η οποία έγινε πριν 40 χρόνια, έδειξε ότι το 75% των οκτάχρονων δεν πίστευαν πια.

Σε ένα σημείο της μελέτης αναφέρεται ότι περίπου το 65 % των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι συνέχισαν να παίζουν με τον μύθο του Άγιου Βασίλη για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμα και αφού συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν αλήθεια.

Όταν συνέβη η «μεγάλη αποκάλυψη», 56 άνθρωποι δήλωσαν ότι δεν επηρεάσθηκε η εμπιστοσύνη τους προς τους ενήλικες. Περίπου 33 %, ωστόσο, αναστατώθηκε από την αλήθεια, ένα 15 % ένιωσε μια αίσθηση προδοσίας από τους γονείς του, και ένα 10 %  συναίσθημα θυμού.

Όσο για τους γονείς, πάνω από το 70% λένε ότι είναι ευτυχείς να τραγουδάνε μαζί με τα παιδιά τους τραγούδια του Άγιου Βασίλη, ενώ το υπόλοιπο 30 % λέει ότι δεν ήθελαν να διαπράξουν το «μεγαλύτερο ψέμα που θα μπορούσαν να πουν».

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 31% θα έλεγαν ευθέως την αλήθεια αν τα παιδιά τους ρωτήσουν, ενώ το 40% δήλωσε ότι τα παιδιά κατάλαβαν ποια είναι η αλήθεια όταν τους ρώτησαν αν ο Άγιος Βασίλης είναι πραγματικός.

Όπως εξηγεί ο Boyle, τα παιδιά αρχίζουν να αμφισβητούν την ιστορία του «ανθρώπου στην καμινάδα» για διάφορους λόγους. «Η κύρια αιτία είναι  η τυχαία ή σκόπιμη ενέργεια των γονέων», λέει.  Άλλοι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι η ιστορία είχε αρκετά κενά, καθώς μεγάλωναν.

Ένας συμμετέχων έμαθε την αλήθεια, όταν άκουσε τον πατέρα του να «ρίχνει» τα δώρα κάτω από το δέντρο στη μέση της νύχτας.

Άλλοι βρήκαν τα δώρα ή τις επιστολές τους προς τον Άγιο στα δωμάτια των γονιών τους ή  παρατήρησαν κάποιες εκπληκτικές ομοιότητες μεταξύ του χειρογράφου, που υποτίθεται ότι έγραψε ο Άγιος Βασίλης, με τα γράμματα των γονιών τους.

Κάποιοι, πάντως, απογοητεύτηκαν από την εύρεση ετικετών καταστημάτων στα δώρα τους ή από την ανακάλυψη ότι ένας «επισκέπτης Άγιος» ήταν κάποιος τον οποίον γνώριζαν και φορούσε κοστούμι.

Ορισμένα παιδιά για να διαπιστώσουν την αλήθεια, έγιναν πιο δημιουργικά. Για παράδειγμα έβαλαν παγίδες στο σπίτι για να «πιάσουν» τον Άγιο ή έγραψαν μυστικές επιστολές στον Βόρειο Πόλο.

Υπήρχαν και τα πιο φιλοσοφημένα, θέτοντας το ερώτημα αν ο Άγιος είναι τόσο καλός, γιατί δεν σταματά τη φτώχεια στον κόσμο αντί να παραδίδει αυτοκινητάκια και κούκλες;

Λίγοι ήταν αυτοί που δήλωσαν ότι οι γονείς τους αναγκάστηκαν να τους πουν την αλήθεια, επειδή η ιδέα του Άγιου Βασίλη, τους εξόργισε τόσο πολύ που δεν μπορούσαν να κοιμηθούν.

Γιατί, όμως, τόσοι γονείς απολαμβάνουν τον μύθο του Άγιου Βασίλη; Η μελέτη δείχνει ότι είναι αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι λαχταρούν να ήταν αλήθεια.

Αν και το 50 % των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ήταν ωραίο να μην πιστεύουν στον Άγιο, το 34 % δήλωσε ότι επιθυμούσαν να εξακολουθούν να πιστεύουν.

Αυτό είναι κάτι που ο Boyle και η συνεργάτης του και ερευνήτρια ψυχικής υγείας Κάθι Μακέι (Kathy McKay) στο πανεπιστήμιο της Αυστραλίας της Νέας Αγγλίας, έγραψαν στο δοκίμιο του 2016, το οποίο είχε τίτλο «Είναι ένα θαυμάσιο ψέμα».

«Η επιμονή των φαντασμάτων σε ιστορίες όπως ο Χάρι Πότερ ή ο Πόλεμος των Άστρων στην ενηλικίωση, καταδεικνύει την επιθυμία να επανέλθουμε στην παιδική ηλικία», δήλωσε η McKay.

«Μπορεί η σκληρότητα της πραγματικής ζωής να απαιτεί τη δημιουργία κάτι καλύτερου, κάτι στο οποίο πρέπει να πιστέψουμε, κάτι που ελπίζουμε στο μέλλον ή να επιστρέψουμε σε μια χαμένη παιδική ηλικία».

Πηγή: Smithsonian / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.