ΤΟΠΟΙ

Η πόλη των σκηνών!

Καλύπτει 20 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα!

Η Μίνα είναι μια μικρή πόλη που βρίσκεται μέσα στη χαμηλή πεδιάδα στην επαρχία Μακχ, στη δυτική Σαουδική Αραβία, περίπου 8 χιλιόμετρα ανατολικά από τη Μέκκα.

Εκεί, οι σκηνές καλύπτουν κάθε ανοιχτό χώρο, όσο βλέπει το μάτι και είναι τακτοποιημένες σε τετράγωνα και δρόμους. Σε αυτή την πόλη μένουν οι προσκυνητές στη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματος Χατζ (Haj), των μουσουλμάνων.

Για τον υπόλοιπο χρόνο, η Μίνα παραμένει σχεδόν έρημη, με το προσωπικό να φροντίζει τις 100,000 κλιματιζόμενες σκηνές, οι οποίες εξυπηρετούν πάνω από τρία εκατομμύρια προσκυνητές.

Οι σκηνές έχουν διαστάσεις 8 μέτρα ύψος και 8 μέτρα πλάτος, είναι κατασκευασμένες από φάιμπεργκλας, σκεπασμένες με τεφλόν, για να εξασφαλίσουν υψηλή αντοχή στη φωτιά.

Αρχικά οι προσκυνητές έφεραν τις δικές τους σκηνές τις οποίες έστηναν στην πεδιάδα της Μίνα μέχρι να ολοκληρωθεί το πενθήμερο προσκύνημα.

Στη δεκαετία του 1990, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας εγκατέστησε μόνιμες βαμβακερές σκηνές ανακουφίζοντας τους προσκυνητές από το βάρος της υποχρέωσης να φέρουν τον δικό τους εξοπλισμό κατασκήνωσης.

Αλλά μετά από μια τεράστια πυρκαγιά το 1997 που σάρωσε την πόλη των σκηνών και έχασαν τη ζωή τους 350 προσκυνητές, δημιουργήθηκε η σημερινή μόνιμη πόλη.

Όμως, και το 2015 συνέβη και άλλη μια τραγωδία με περισσότερους από 2.000 νεκρούς και 900 τραυματίες, όταν οι προσκυνητές ποδοπατήθηκαν λόγω του συνωστισμού.

Οι σκηνές χωρίζονται σε διάφορα στρατόπεδα, καθένα από τα οποία διαθέτει δικό του εξωτερικό τοίχο και συνδέεται με άλλα μονοπάτια. Κάθε κατασκήνωση είναι εξοπλισμένο με κουζίνα και μπάνια και εγκαταστάσεις απόπλυσης.

Επίσης, κάθε σκηνή είναι χρωματικά κωδικοποιημένη ανά χώρα και αριθμημένη, και όλοι οι προσκυνητές πρέπει να έχουν κονκάρδες με το χρώμα και τον αριθμό τους, σε περίπτωση που χαθούν.

Πηγή: Amusing Planet και Wikipedia / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.