ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πέτρινος ποταμός!

Έχει σχηματισθεί από τεράστιους ογκόλιθους!

Photo Credit mountainsfoto.ru

Ο «Ποταμός των Μεγάλων Βράχων» (Big Stone River) είναι ένα για ένα μείγμα από τεράστιους ογκόλιθους, ο ένας δίπλα στον άλλον, οι οποίοι δίνουν την αίσθηση μιας ροής σαν να είναι ποτάμι.

Βρίσκεται στην πλαγιά των βουνών Ταγκανάι (Taganay), στα νότια Ουράλια, στην επικράτεια της περιοχής Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας. Ο «ποταμός των βράχων» έχει μήκος 6 χιλιομέτρων και μέσο πλάτος 200 μέτρα. Υπάρχουν, όμως, και μέρη που φτάνει τα 700 μέτρα πλάτος.

Ο γιγαντιαίος σχηματισμός πιστεύεται ότι συνέβη κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων, πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

Photo Credit mountainsfoto.ru

Τότε, οι παγετώνες κάλυψαν τις κορυφογραμμές των βουνών Taganay, που φθάνουν σε ύψος μέχρι τα 4.800 μέτρα. Κάτω από το τεράστιο βάρος αυτού του πάγου, οι κορυφές διαλύθηκαν σε εκατομμύρια μεγάλους ογκόλιθους.

Όταν ο πάγος έλιωσε, αυτά τα βράχια σιγά σιγά άρχισαν να ολισθαίνουν στην πλαγιά δημιουργώντας το «Big Stone River». Το γεωλογικό χαρακτηριστικό ονομάζεται «ποτάμι» μόνο επειδή μοιάζει με αυτό, όχι επειδή κάποτε υπήρχε ροή νερού.

Οι τεράστιοι βράχοι είναι από χαλαζίτη (ένα εξαιρετικά συμπαγές και σκληρό πέτρωμα που αποτελείται από χαλαζία), και αβεντουρίνη (μια μορφή χαλαζία που περιέχει μαρμαρυγία ή ενώσεις σιδήρου που δίνουν μια λάμψη), ζυγίζοντας μέχρι 9-10 τόνους ο καθένας. Το «στρώμα» των βράχων έχει βάθος, γύρω στα 6 μέτρα.

Photo Credit kucha.dirty.ru

Είναι ενδιαφέρον ότι, καθώς πλησιάζεις στον «Big Stone River», ακούγεται ο ήχος τρεχούμενου νερού. Όπως λένε οι ειδικοί, ο ήχος αυτός παράγεται από μικρά ρεύματα τα οποία τρέχουν κάτω από τα βράχια.

Ο «ποταμός των βράχων» δεν είναι ο μοναδικός στη Γη. Παρόμοια ποτάμια πέτρα βρίσκονται και σε άλλες περιοχές των Ουραλίων, καθώς και στη Βουλγαρία στα βουνό Βίτοσα (Vitosha Mountain).

Photo Credit kucha.dirty.ru

Photo Credit uralskie-zapovedniki.ru

Photo Credit vladimir Tsekov/ Vitosha Mountain, Βουλγαρία

Photo Credit Photo Credit PlamenB / Vitosha Mountain, Βουλγαρία

Photo Credit Nikolay Rainov / Vitosha Mountain, Βουλγαρία

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.