ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το μυστηριώδες ενεργό ηφαίστειο!

Είναι κρυμμένο μέσα στα χιόνια της Ανταρκτικής στο νησί της «απάτης»!

Photo Credit Antonio Álvarez Valero

Έτσι ονομάζουν οι επιστήμονες το νησί Ντισέπτιον (Deception), το οποίο δεν είναι τίποτα περισσότερο από το δακτύλιο ενός ηφαιστείου, το οποίο εξερράγη πριν από 4.000 χρόνια και σήμερα είναι σκεπασμένο από τους πάγους.

Η εκτόξευση του μάγματος, των βράχων και της τέφρας δημιούργησαν αυτό το νησί με σχήμα πετάλου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως βάση για φαλαινοθήρες αλλά και για επιστημονικές αποστολές.

Photo Credit Antonio Álvarez Valero

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έκρηξη που δημιούργησε αυτή την καλντέρα, ήταν 6 στην κλίμακα της ηφαιστειακής εκρηκτικότητας (μέτρηση ενέργειας που εκλύεται κατά την εκτόνωση ενός ηφαιστείου, με κριτήριο τον όγκο των ηφαιστειακών αναβλημάτων), όπως και αυτή στο Πινατούμπο, στις Φιλιππίνες το 1991. Από την έκρηξη μετακινήθηκαν 60 κυβικά χιλιόμετρα βράχων και μάγματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντέρμοντ Αντωνιάδη (Dermot Antoniades) του Πανεπιστημίου Λαβάλ (Laval) στο Κεμπέκ του Καναδά, ανακάλυψαν αναβλήματα από την έκρηξη σε απόσταση τουλάχιστον 130 χιλιομέτρων, στο κοντινό νησί Λίβινγκστον.

Photo Credit Antonio Álvarez Valero

Το ηφαίστειο είναι ακόμα ενεργό, με τελευταίες μικρές εκρήξεις στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και τον Αύγουστο του 1970. Πιο πρόσφατα, το 2015, το νησί έχει συνταραχθεί από έναν σεισμό, αλλά δεν ακολούθησε έκρηξη του ηφαιστείου.

Στο «νησί της απάτης» υπήρχαν κάποτε δύο επιστημονικοί σταθμοί, οι οποίοι καταστράφηκαν από τις εκρήξεις της δεκαετίας του 1960 και τώρα οι επιστήμονες ταξιδεύουν στο νησί μόνο στο καλοκαίρι της Ανταρκτικής. Πάντως φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες αποικίες πιγκουίνων.

Photo Credit Santiago Giralt

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αντωνιάδη, χρησιμοποίησαν γεωλογικές και γεωχημικές μεθόδους για να συνδέσουν τα στρώματα τέφρας και λασπώδους ιζήματος που εντόπισαν, με μια ενιαία, γιγαντιαία έκρηξη πριν από περίπου 4.000 χρόνια.

Ο εντοπισμός της χρονικής στιγμής της έκρηξης που σχηματίζει την καλντέρα, είναι χρήσιμος για τους ηφαιστειολόγους, οι οποίοι προσπαθούν να κατανοήσουν την ιστορία του νησιού Deception, αλλά και να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν πώς αυτή επηρέασε το τοπικό κλίμα και όχι μόνο.

Photo Credit Santiago Giralt

Photo Credit Antonio Álvarez Valero

Photo Credit Antonio Álvarez Valero

Photo Credit Antonio Álvarez Valero

Photo Credit Antonio Álvarez Valero

Photo Credit Santiago Giralt

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.