ΤΟΠΟΙ

Το πανέμορφο κάστρο των Νίντζα!

Λένε ότι είναι στοιχειωμένο από το πνεύμα τους!

Photo Credit Oren Rozen 

Το Χιμέτζι (Himeji castle) είναι ένα μοναδικό καστρικό σύμπλεγμα, στον νομό Χιόγκο, στην Ιαπωνία και θεωρείται ένα από τα καλύτερα δείγματα πρωτότυπης ιαπωνικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.

Το κάστρο δεν αποτελείται από ένα κτίριο, όπως αυτά στη Δύση, αλλά από 83, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους με μυστικές στοές, ενώ διαθέτει και ένα μεγάλο αριθμό από κρύπτες.

Οι Ιάπωνες το ονομάζουν «κάστρο του λευκού ερωδιού», καθώς θεωρούν ότι το λαμπρό εξωτερικό λευκό χρώμα του, είναι όμοιο με αυτό του πουλιού.

Photo Credit Francisco Anzola

Το κάστρο Χιμέτζι χρονολογείται από το 1333, όταν ο Σαμουράι Ακαμάτσου Νοριμούρα κατασκεύασε ένα οχυρό στην κορυφή του λόφου Χιμεγιάμα, το οποίο ήταν η στρατιωτική βάση των Σαμουράι. Είναι φτιαγμένο από ξύλο, το οποίο έχει επικαλυφθεί με γύψο.

Το οχυρό επανακατασκευάστηκε με το όνομα «κάστρο Χιμεγιάμα» το 1346, και δύο αιώνες αργότερα μετονομάστηκε σε κάστρο Χιμέτζι. Τους επόμενους αιώνες έγιναν επεκτάσεις, προστέθηκαν πύργοι σκοπιάς πάνω στο υπάρχον κτίριο και κατασκευάστηκαν τρεις τάφροι, ενώ η ουσιαστική ανακατασκευή του έγινε το 1600.

Όπως λένε οι ιστορικοί, η εσωτερική διάταξη είναι έξυπνη, με σπειροειδείς διαδρομές, τυφλές γωνίες, κρυμμένες καταπακτές και ειδικά φτιαγμένες πύλες που λειτουργούσαν σαν παγίδες και μπορούσαν να απομονώσουν τους εισβολείς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Πάντως, ακόμα και στη διάρκεια εχθροπραξιών οι Νίντζα φρόντιζαν να μην χαλάσει το άσπρο χρώμα του κάστρου και για το λόγο αυτόν έριχναν στους εχθρούς που προσπαθούσαν να αναρριχηθούν βραστό νερό, αντί για πετρέλαιο στο οποίο έβαζαν μετά φωτιά.

Για πάνω από 400 χρόνια, το κάστρο Χιμέτζι παραμένει άθικτο, ακόμη και μετά τον εκτεταμένο βομβαρδισμό του κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και φυσικές καταστροφές, όπως ο σεισμός στο Κόμπε το 1995.

Το 1993 ανακηρύχθηκε ένα από τα πρώτα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ιαπωνίας, ενώ η περιοχή εντός της μεσαίας τάφρου έχει χαρακτηριστεί ειδικός ιστορικός χώρος και πέντε κατασκευές του κάστρου αποτελούν εθνικούς θησαυρούς.

Όμως, το κάστρο δεν αποτελεί τυπικό τουριστικό αξιοθέατο. Σύμφωνα με ερευνητές, ζει ακόμα εκεί το πνεύμα των Νίντζα, στους οποίους αποδίδεται και ο αμυντικός λαβύρινθος του κάστρου.

Το Χιμέτζι έχει αποτελέσει και σκηνικό για κινηματογραφικές ταινίες, ανάμεσα στις οποίες και η περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ «Ζεις μονάχα δυο φορές», με τον Σον Κόνερι που είχε να αντιμετωπίσει τους Νίντζα.

Photo Credit 663highland

Photo Credit 663highland

 

Photo Credit Martin Kopta

Photo Credit Panzer VI-II 

Photo Credit  Francisco Anzola

Photo Credit  Francisco Anzola

Photo Credit  Siegfried Ehret 

Photo Credit Dimitri Ségard 

Πηγές: The Vintage News και Wikipedia / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.