ΤΟΠΟΙ

Σιδηροδρομικός σταθμός έγινε από μόνος του πάρκο!

Η φύση ανέλαβε το μεγάλο έργο!

Photo Credit Jean-Luc Mathay

Ένα πάρκο με δεκάδες είδη δέντρων, μανιταριών και πουλιών, βρίσκεται στην καρδιά του Βερολίνου, εκεί που κάποτε ήταν ένας από τους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς της Γερμανίας, ο Ανχάλτερ Μπάνχοφ (Anhalter Bahnhof).

Ο σταθμός αυτός ήταν διακοσμημένος με εξαιρετικά γλυπτά χυτά σε ψευδάργυρο, είχε πλούσιο και ευρύχωρο εσωτερικό με άνετες αίθουσες αναμονής, ενώ η τεράστια οροφή από σίδερο και γυαλί είχε ύψος 30 μέτρα και κάτω από αυτήν μπορούσαν να σταθούν 4.000 άνθρωποι ταυτόχρονα.

Για περισσότερο από έναν αιώνα, ο Anhalter Bahnhof ήταν ο σημαντικότερος σιδηροδρομικός σταθμός στο Βερολίνο. Ο Χίτλερ είχε σχέδια επέκτασης της πόλης και ανάμεσα στα οποία ήταν η κατεδάφιση και ανακαίνιση του κτιρίου που είχε χτιστεί το 1840.

Εικόνα του 1910 από Wikipedia

Πριν, όμως, προχωρήσουν τα σχέδια του, ανέλαβαν την κατεδάφιση οι συμμαχικές βόμβες. Πέρα από τις ζημιές της κατεδάφισης που είχε αρχίσει ο Χίτλερ, ο σταθμός καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς.

Μετά το τέλος του πολέμου έκλεισε οριστικά, καθώς η σιδηροδρομική κίνηση μεταξύ του Ανατολικού και του Δυτικού Βερολίνου αναδιατάχθηκε, για να αποφευχθεί η περιοχή της Δυτικής Γερμανίας, όπου βρισκόταν ο Anhalter Bahnhof.

Το κτίριο κατεδαφίστηκε το 1960, αλλά ένα τμήμα της πρόσοψης παρέμεινε όπως ήταν και τώρα περιβάλλεται από σύγχρονα κτίρια γραφείων, ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, ένα γήπεδο και ένα χώρο συναυλιών.

Photo Credit Drrcs15

Από τότε τα ερείπια του σταθμού παραδόθηκαν στη φύση και μέσα σε εξήντα χρόνια μετατράπηκε σε πλούσια φυσική όαση στην καρδιά μιας αστικής μητρόπολης.

Εκεί, υπάρχουν πλούσιοι ξηροί βοσκότοποι, δασικές εκτάσεις και ποώδης βλάστηση. Χάρη στις προσπάθειες πολλών ενδιαφερόμενων πολιτών και την υποστήριξη των αρχών της πόλης, αυτό το μαγικό μέρος μετατράπηκε σε δημόσιο πάρκο, γνωστό σήμερα ως Natur-Park Südgelände.

Το πάρκο περιέχει 366 διαφορετικά είδη από φτέρες και σπερματόφυτα, 49 είδη μανιταριών, 49 είδη πτηνών, 14 είδη ακρίδων και κρίκετ, 57 είδη αράχνης και 95 είδη μελισσών, από τα οποία περισσότερα από τα 60 απειλούνται με εξαφάνιση.

Photo Credit Electric Egg

Αρκετά κτίρια και κατασκευές από την προηγούμενη χρήση του χώρου παραμένουν ως διαχωριστική αυλή, συμπεριλαμβανομένων των χιλιομέτρων από σιδηροτροχιές, μια ατμομηχανή, το διοικητικό κτίριο και ό,τι άλλο δεν κατέρρευσε.

Photo Credit mompl

Photo Credit Silke

Photo Credit Silke

Photo Credit Kevin Hackert

Photo Credit Electric Egg

Photo Credit Electric Egg

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.