ΝΕΑ

Κανείς δεν κοίταξε τον Ήλιο από τόσο κοντά!

Σκάφος της NASA φωτογράφισε το πλάσμα που ρέει στην επιφάνεια του!

Photo Credit NASA/GSFC/CIL/Brian Monroe

Το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Parker Solar Probe πλησίασε τον Ήλιο και κατέπληξε τους επιστήμονες της NASA με τις πρώτες εικόνες που έστειλε από το κέντρο του Ηλιακού μας Συστήματος, αφήνοντας υποσχέσεις και για άλλους μελλοντικούς θησαυρούς.

Τα πρώτα πλάνα έδωσαν μια σαφή εικόνα του πλάσματος που ρέει στον Ήλιο, κάτι που ποτέ πριν δεν είχε γίνει κατορθωτό.

Το Parker Solar Probe είναι εφοδιασμένο με μια ισχυρή κάμερα και όταν ήταν περίπου 16,9 εκατομμύρια μίλια (περίπου 20 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από τον Ήλιο, η εικόνα δείχνει σαφώς την κορώνα του ήλιου, η οποία εκτείνεται χιλιάδες χιλιόμετρα στο Διάστημα.

Το διαστημικό σκάφος απαθανάτισε επίσης ένα φωτεινό αντικείμενο κοντά στο κέντρο της εικόνας, το οποίο οι επιστήμονες θεωρούν ότι ήταν ο πλανήτης Δίας.

«Αυτό που εξετάζουμε τώρα είναι κάτι εντελώς καινούργιο», δήλωσε ο Τεχνολόγος του Parker Solar Probe Νουρ Ραουάφι (Nour Raouafi) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Εκτός από την εικόνας της κορώνας, η NASA μοιράστηκε επίσης ένα κλιπ δεδομένων που καταγράφηκε από το παρατηρητήριο STEREO-A, το οποίο δείχνει τη θέση του Parker Solar Probe, καθώς πετά μέσα στην εξωτερική ατμόσφαιρα του ήλιου.

Οι επιστήμονες ελπίζουν για περισσότερες ανακαλύψεις από τις πληροφορίες που έχουν αρχίσει να λαμβάνουν αφού το διαστημικό όχημα ξεκίνησε να μεταδίδει δεδομένα στη Γη στις 7 Δεκεμβρίου 2018.

«Δεν γνωρίζουμε τι να περιμένουμε τόσο κοντά στον Ήλιο μέχρι να βρούμε τα δεδομένα, θα δούμε πιθανώς κάποια νέα φαινόμενα», ανέφερε ο Raouafi. «Το Parker είναι μια εξερευνητική αποστολή και οι δυνατότητες για νέες ανακαλύψεις είναι τεράστιες».

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ξεκίνησε την αποστολή ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο του 2018, για να βρει απαντήσεις σε θέματα που έχουν προκαλέσει σύγχυση στους επιστήμονες για τον Ήλιο εδώ και δεκαετίες.

Κατά τα επόμενα επτά χρόνια, η NASA ελπίζει να μάθει περισσότερα για τον κύκλο ζωής των αστεριών, καθώς και για τα ενεργειακά πρότυπα θερμότητας και ακτινοβολίας που εκπέμπει ο Ήλιος.

Το Parker Solar Probe θα περιστρέφεται στο κέντρο του Ηλιακού Συστήματος σε απόσταση μόλις 4 εκατομμυρίων μιλίων (περίπου 6,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων)  και θα χρησιμοποιήσει την επαναστατική θερμική του ασπίδα, για να αντέξει τις θερμοκρασίες των 10.000F (5.500C) που εκπέμπονται από τον Ήλιο.

Πηγή: Russia Today / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.